Міжнародна група дослідників вразила новим відкриттям – одна з печерних риб Таїланду здатна ходити. Причому не тільки горизонтальними, але і вертикальними поверхнями.

При цьому в якості ніг вони використовують свої плавники. Ця риба отримала назву Печерний ангел, Cryptotora thamicola.

Виявилося, це можливо завдяки незвичайній будові скелета, який досі знаходили тільки у чотириногих.

Так, вчені з'ясували, що тазовий пояс цієї риби пов'язаний з хребтом за допомогою гіпертрофованого ребра сьомого хребця. Саме це дозволяє "ходити" рибі, тому що плавники таким чином можуть витримати її тіло.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Це ребро затверділо сильніше інших, до того ж воно закінчується розширюється відростком, схожим на клубовий гребінь у чотириногих.

До всього іншого, це сліпа риба довжиною до 2,8 см. Риби Cryptotora thamicola в повній темряві хапаються за скелі і повзуть вгору водоспадами в печерах.

Хоча здатні ходити риби вже описувалися зоологами, хода Cryptotora thamicola є унікальною. Її тазовий пояс дозволяє їй дертися, переставляючи кінцівки по діагоналі, — як це роблять ящірки.

У інших риб, навіть здатних пересуватися сушею, немає жорсткого з'єднання тазового пояса з хребтом, таз утримується за рахунок мускульної сумки.

Cryptotora thamicola відноситься до так званих двоякодихальних риб, які мають як жаберне, так і легеневе дихання: плавальний міхур пристосований для дихання атмосферним повітрям і використовується в якості легень.

Зазначимо, Cryptotora thamicola відкрили ще у 1985 році, але тільки в 2015-му тайський біолог Апінун Суварнаракша зняв її рух на відео і показав запис своєму колезі із США, фахівцеві з біомеханіки. На думку вчених, анатомія риби дозволить зробити нові відкриття про те, як 420 мільйонів років тому тварини виходили з моря на сушу і плавники поступалися місце лап.

Дане дослідження допоможе в майбутньому зрозуміти, яким чином видозмінювалися кінцівки перших наземних тварин, що дозволило їм згодом пересуватися по землі.

Нагадаємо, дослідники показали найзагадковішу рибу з океанічних глибин. Як зазначили вчені, ця неймовірна рибка живе на дуже великій глибині.

Як повідомляв портал "Знай.uа", світ облетіли вражаючі кадри риби-гіганта, якасягала у довжину неймовірних розмірів.

Також "Знай.uа" писав, вчені стверджують, найзагадковіше місце на Землі – це Маріанська западина. Адже саме там на нереальній глибині можуть ховатися найдавніші небачені монстри.