Колонізатори Марсу питимуть в польоті червоне вино. До такого висновку прийшли медики, провівши дослідження на мишах.
Гарвардські вчені з’ясували, що антиоксидант, який міститься в червоному вині, може запобігти атрофії м’язів в умовах низької гравітації. А це означає, що майбутні колонізатори Марсу цілком імовірно будуть попивати вино під час польоту. Про це пише maximum.fm

Невагомість погано впливає на здоров’я людини - всього через пів року на МКС в астронавтів спостерігається втрата кісткової та м’язової маси, знижується імунітет, а також погіршується робота серцево-судинної системи.
Шлях на Марс туди і назад займе щонайменше рік, а на самій Червоній планеті гравітація становить всього 40% земної. Гарвардські вчені вважають, що нівелювати негативний вплив низької гравітації можна за допомогою ресвератрола – природного антиоксиданту, який міститься в чорниці та шкірці винограду.

Цю гіпотезу вже успішно перевірили на пацюках, які протягом двох тижнів жили в умовах низької гравітації. У тих, кому давали ресвератрол, м’язи до кінця експерименту майже не зменшилися.

Ймовірно, вся справа в чутливості до інсуліну.

"Лікування ресвератролом сприяє росту м’язів у хворих на діабет людей чи тварин навіть без фізичних навантажень, лимше завдяки підвищенню чутливості до інсуліну та засвоєнню глюкози м’язовими волокнами. Таке лікування підійде і для астронавтів, у яких, як відомо, розвивається знижена чутливість до інсуліну під час космічного польоту," – говорить глава дослідження Марі Мортре.

Наразі необхідні подальші дослідження, щоб визначити потрібне дозування ресвератрола і перевірити, як він взаємодіє з іншими ліками.