Безліч українців не уявляють своє життя без мобільного телефона. В основному його використовують для спілкування та розваг. Але насправді, телефон може допомогти в дуже складних ситуаціях і навіть врятувати життя.

Наприклад, є випадок, коли 22-річний американець під час нападу астми зміг викликати "швидку", але вже був не в змозі назвати адресу. Місцезнаходження хворого рятувальники знайшли за допомогою базової станції стільникового зв'язку із точністю до 50 метрів. Хлопця встигли врятувати.

У 2017 році, в Лондоні стався ще один випадок, який закінчився добре. Чотирирічний хлопчик побачив, що його мама лежала на підлозі в їх будинку і не рухалася. Він взяв її iPhone, розблокував за допомогою відбитка матері і попросив голосовий помічник Siri викликати "швидку".

Проте, часто люди опиняються в небезпеці, про яку навіть не думали. І не підозрюють про ті функції, які зберігають в собі смартфони. Ось список порад, за допомогою яких ви перетворите свій телефон в прилад-помічник на всі випадки життя.

Завжди майте при собі Power bank

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників
Показати ще

Чудова новина!
Тепер Знай.иа стали ще ближче і доступніше. Скоріше качай програми для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Все це в неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Туристичні походи зараз стають дуже популярними, і якщо ви відправляєтеся вдалину від цивілізації, то не забудьте прихопити портативну батарею. Може, навіть пару штук. На ринку зараз є величезний вибір, не скупіться і візьміть подорожче - така "банка" дозволить зарядити телефон 3-4 рази. А її легка вага і компактні розміри дозволять носити її в кишені або рюкзаку.

Важливо, щоб в екстримальній місцевості ваш телефон був включений - тоді, в разі чого, вас зможуть відстежити служби порятунку через базові станції.

Поділіться своїм місцеположенням з друзями

Якщо ви раптом загубитесь або вам стане погано, то на всяк випадок краще комусь дати точно знати, де ви знаходитеся.

На iPhone для цього є програма Find My Friends, а на Android - доступні функції карт Google. Просто відкрийте доступ до вашого розташування обраним контактам. Не забувайте іноді оновлювати доступ. Серед схожих є додаток Glympse.

Налаштуйте екстрені контакти і медичну інформацію

На всіх телефонах є функція екстреного виклику, і є можливість зберігати медичні дані.

На iPhone відкрийте програму Health і заповніть всю необхідну інформацію. Не забудьте додати дані тих, з ким можна або потрібно зв'язатися у разі потреби. Натисніть галку "Показувати, коли заблоковано". На заблокованому екрані відобразиться кнопка Medical ID.

На Android кнопка екстреного виклику знаходиться внизу заблокованого екрану. Натисніть на неї, і там ви зможете ввести номери телефонів своїх близьких і важливих людей. Функціонал дозволяє додавати різну особисту інформацію про них.

Звичайно, не можна передбачити всі несподівані і екстримальні ситуації заздалегідь. Однак, якщо ваш телефон заряджений, ви маєте при собі портативну батарею, і ви знаєте, що робити у випадку НП, то ваші шанси на вдалу подорож зі щасливим кінцем значно зростають.

Стихійні лиха

Буря, шквальний вітер і град можуть сильно пошкодити кабелі електропередач та вежі стільникового зв'язку. Але і в такій ситуації є вихід.

  1. Шліть СМС, не намагайтеся дзвонити. Дзвінок витрачає занадто багато мережевих ресурсів, у СМС значно більше шансів дійти до адресата;
  2. Виберіть програми, які передають точний прогноз погоди, ймовірність НП або повідомлять вашим близьким про те, де ви;
  3. Встановіть програму з ліхтариком (наприклад, Flashlight), яка вміє посилати сигнал SOS. Так вас зможуть знайти рятувальники.

Що робити, якщо заблукали далеко від людей

Функція GPS буде доступна навіть в "режимі польоту". Однак, якщо ви будете у віддаленій місцевості, завантажте необхідні карти в оффлайн-режимі. Карти будуть доступні, навіть якщо ви не зможете підключитися до інтернету.

Не буде зайвим завантажити список отруйних рослин з мережі або встановити спеціальний додаток (PlantSnap або PictureThis), який розпізнає вид рослини по фото і дає інформацію про неї. Однак, включена камера буде швидше розряджати телефон, і це необхідно враховувати.

Якщо збираєтеся в конкретне місце, особливо в іншій країні, пошукайте додаток, який присвячені саме цій місцевості.

Якщо мобільний зв'язок пропав, то відразу перемикайте телефон у режим "польоту", так він збереже заряд, не намагаючись вишукати найближчі базові станції.

Нагадаємо, раніше на Apple знову подали в суд.

Також Знай.uа писав, що Samsung безглуздо виправдалася за відсутність роз'єму 3,5 мм Galaxy Note10.

Ще Портал Знай.uа повідомляв, що Google Maps отримало технологію доповненої реальності.