Вчені з космічного агенства США NASA показали, як "працює" чорна діра. Науковці опублікували візуалізацію чорної діри та продемонстрували, як гравітаційне поле виглядає збоку.

Відповідне відео з'явилося на офіційній сторінці NASA у соціальній мережі Twitter.

Фахівці продемонстрували, як рух газу впливає на сприйняття чорної діри спостерігачем. Так, здається, що ліва частина зображення яскравіша за праву. Асиметрія, за словами вчених, зникає, якщо дивитися на фото по центру. Частина диска, яка рухається до нас, яскравіше, тому що вона рухається зі швидкістю, близькою до швидкості світла. Рух викликає зміна частоти на довжині хвилі світла. Це називається ефектом Доплера.

Навколо горизонту можна побачити ідеальне кільце світла – фотонне кільце. Світло насправді виходить від частини диска за чорною дірою, але гравітація настільки інтенсивна, що деформує простір-час і згинає шлях світла навколо чорної діри.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

Астрофізик Джеремі Шніттман відзначив, що дане відкриття допомагає зрозуміти теорію Ейнштейна про те, що гравітація "обволікає тканину простору і часу".

Нагадаємо, планета розміром з Сонце зникла в один момент: вчені зафіксували унікальне явище, відео.

Раніше Знай.ua повідомляв, астрономи відкрили гігантську планету, яка порушила всі космічні закони: "І припустити не могли".

Також Знай.ua писав, за Сатурном виявили ворота в інший світ, Земля приречена.