З'явилася цікава інформація для любителів екстремальних подорожей. Спеціально до 35-ї річниці буде створено перший мобільний додаток про Чорнобиль з AR (доповненою реальністю).

Програма познайомить з історією Чорнобильської катастрофи, надасть інформацію про сучасний стан Зони Відчуження, підготує до подорожі і навіть дозволить побачити Чорнобиль просто вдома з дивана. Про це стало відомо завдяки повідомленню творців проєкту ARTEFACT.

Мобільний додаток про Чорнобиль, скріншот: проект ARTEFACT
Мобільний додаток про Чорнобиль, скріншот: проект ARTEFACT

Сьогодні Чорнобиль - одне з найцікавіших міст світу, привертає більше 100 000 туристів на рік, 80% з яких приїжджають з-за кордону. Чорнобильська Зона Відчуження зараз є важливим пам'ятником історії для всього світу, центром наукових досліджень, зоною натхнення для культурних діячів, але ще в часи СРСР навколо неї завжди було багато фейків, замовчувань і маніпуляцій.

З часом їх стає все більше, а знайти достовірні дані стає все важче. Тому напередодні 35-ї річниці було вирішено зробити доступний і зрозумілий мобільний додаток, який збере всю правдиву інформацію в одному місці, познайомить з історією Чорнобильської катастрофи, надасть інформацію про сучасний стан Зони Відчуження, підготує до подорожі і навіть дозволить побачити Чорнобиль просто вдома з дивана.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Додаток буде реалізовано у вільному доступі українською та англійською мовами, також він зможе працювати без доступу до інтернету в режимі гіда, супроводжуючи туристів у Чорнобилі.

Мобільний додаток про Чорнобиль, скріншот: проект ARTEFACT
Мобільний додаток про Чорнобиль, скріншот: проект ARTEFACT

Серед цікавих складових додатку, які зараз в розробці:

- AR контент з унікальними активаціями і порталами в різних точках Чорнобиля;

- авторські тури Зоною відчуження з аудіогідами від свідків подій;

- карта радіаційного забруднення;

- медіатека з архівними матеріалами та ексклюзивним контентом;

- культурна спадщина Чорнобиля, історії людей та культурні заходи сучасності.

Популяризація інформації навколо аварії і залучення нових поколінь до розмов навколо Чорнобиля і його культурного впливу - одне з головних завдань проєкту ARTEFACT, який дав початок цьому мобільному додатку.

Мобільний додаток про Чорнобиль, скріншот: проект ARTEFACT
Мобільний додаток про Чорнобиль, скріншот: проект ARTEFACT

"Чорнобильська трагедія має зв'язок з кожною українською сім'єю, але що українці насправді знають про неї? 62% відсотки українців навіть не знають дати трагедії. Інформація про Чорнобиль завжди була засекреченою, але сьогодні, коли опубліковано файли КДБ, світ повинен знати правду, а ми - переосмислити цю трагедію у власному минулому, про яку нам навіть не дозволяли говорити. За підтримки Українського культурного фонду ми прагнемо подолати інформаційну катастрофу, знайшовши новий сенс трагедії на ЧАЕС та її спадщини, Зони Відчуження" - Валерій Коршунов, автор проєкту ARTEFACT.

Працює над мобільним додатком досвідчена команда розробників, яка вже має у своєму портфоліо додатки, створені для проєкту HeForShe Ukraine та за підтримки UN Women, EASY PAY, а минулого року створила додаток, який відкривав портал Чорнобиль просто з Burning Man!

Як розповіла координатор проєкту мобільного додатку Чорнобиля - Марія Тинтул: "Ми віримо, що зможемо поєднати весь функціонал і створити ресурс, який надасть вільний доступ до історичного та культурного надбання теми Чорнобильської трагедії і сформує правильну репутацію всієї країни за допомогою високоякісних, безпечних турів до Зони Відчуження і знайомства іноземців з історією та мистецтвом навколо такого явища, як Чорнобиль".

Проєкт проходить за підтримки Українського культурного фонду та за сприяння Міністерства культури та Інформаційної політики України, Державного агентства України з управління зоною відчуження, Національного Музею Чорнобиля National Chernobyl Museum, МГО "Центр ПРИП'ЯТЬ.ком, МГО Європейський Інститут Чорнобиля.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, iPhone 13 отримає революційну камеру, що Apple готує на 2021 рік.

Як повідомляв Знай.uа Villa Krim першою в Україні використовувала функцію доповненої реальності для свого вина!

Знай.uа писав, Apple покаже головну особливість iOS 14, нові можливості не за горами.