Група дослідників з США, Китаю та Саудівської Аравії розробила новий вид пластику, який може зберігати свої початкові якості при переробці. У своїй статті, опублікованій в журналі Science Advances, група описує, як виробляється новий пластик і наскільки добре він себе показав при тестуванні на придатність для вторинної переробки.

Арт-об'єкт з пластикових кришечок, Індія
Арт-об'єкт з пластикових кришечок, Індія

Протягом багатьох років пластмаси вважалися дуже бажаним досягненням сучасності - вони легкі, міцні, гнучкі при необхідності і можуть використовуватися в самих різних сферах застосування. Зворотною стороною пластмас, звичайно ж, є те, що вони погано переробляються і розкладаються дуже довго. Це призвело до того, що мільйони тонн пластикових відходів опинилися на звалищах і в грунтових водах. Через це вчені багато працювали над пошуком нового виду пластику, який мав би всі переваги старого пластику, але також міг би бути легко перероблений. В рамках цієї нової спроби дослідники стверджують, що розробили саме такий пластик.

Дослідники створили новий пластик, приготувавши мостиковий біциклічний тіолактоновий мономер з олефінової карбонової кислоти на біологічній основі. В результаті вийшов пластик (вони називалися PBTL), який володів усіма якостями традиційних пластиків.

краб в пластиковому стакані, фото: pxhere
краб в пластиковому стакані, фото: pxhere

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Єдине застереження в цьому сценарії полягає в тому, що такі пластмаси необхідно буде відокремити від інших матеріалів, перш ніж їх можна буде переробити.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше.

Нагадаємо, що оновлення Android 11 вводить нові обмеження для користувач. Повідомляється, що тепер при виборі, яким додатком зробити фото, Android 11 буде перенаправляти на програму самого Android, а не додатків, які користувач скачав з Google Play.

Як повідомляв Знай.uа, компанія BlackBerry анонсувала вихід нового смартфона. Повідомляється, що смартфон з'явиться вже в 2021 році, і він отримає ту ж механічну клавіатуру, яка була на більшості смартфонів компанії.

Також Знай.uа повідомляв, пікап Tesla CyberTruck помітили на вулиці. Правда, це точна копія електрокара, але виглядає він переконливо. ДО РЕЧІ, нутрощі авто теж скопіювали, включаючи інтер'єр.