У мережі показали фотографії цікавих та маловідомих машин, створених на основі "Запорожця"

"Запорожець", без сумніву, є іменитою моделлю українського автопрому, про яку знав абсолютно кожен радянський автоаматор. Навіть сьогодні на дорогах можна зустріти машини з цього модельного ряду, багато автолюбителів, як і раніше, люблять ці машини. Проте, мало хто знає, що у стінах ЗАЗ створювалася велика кількість прототипів на основі цієї моделі, про які ніхто так і не дізнався. Про ці цікаві моделі розповів інформаційний портал "car.ru".

Так, першою знаковою моделлю "Комунару" став ЗАЗ-965 "Запорожець", який у народі прозвали горбатим. Автомобіль містив у собі досить велику кількість технічних рішень, у зв'язку з чим на його основі вирішили розробляти й інші автомобілі. Одним із низ був, наприклад, ЗАЗ-970 - компактний вантажний автомобіль, який прозвали "точилом". У серійне виробництво він не потрапив.

Точило. Фото: car.ru
Точило. Фото: car.ru

Не поставили на конвеєр і іншу цікаву вантажівку — ЗАЗ-965Б. Ця модель була випущена невеликим тиражем і використовувалася для виробничих потреб: на ній перевезлися деталі між цехами і таке інше.

Популярні новини зараз
Заплатите за троюрідну тітку, яку ніколи не бачили: на українців хочуть повісити борги померлих родичів "Відрізати два міста, прикриваючись миром": відомий екстрасенс визначив плани росії на травень 2024 В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись У коханні чекають справжні випробування: яким знакам зодіаку краще забути про стосунки
Показати ще

У 1962 році було розроблено вантажопасажирський мікроавтобус з індексом ЗАЗ-970Б. Незважаючи на скромні розміри, він міг взяти на бір 6 осіб та 250 кілограм вантажу. Примітно, що частина двигуна була в салоні, у зв'язку з чим задній ряд довелося розділити.

Заз-970. Фото: car.ru
Заз-970. Фото: car.ru

Пікап інженери ЗАЗ намагалися зробити і з "мильниці" ЗАЗ-968. "Запорожець" пікап виготовили 1990 року, модель випускалася невеликими партіями протягом двох років.

Нагадаємо, що французька "Таврія" із румунським акцентом: бюджетний хетчбек, який уже ніде не знайти.

Раніше ми повідомляли про перший український позашляховик, розроблений ще за СРСР: "Волинське диво...".