Після великої кількості тестів та інших досліджень вчені дійшли висновку, що хоч би дорослий чоловік не клав свій смартфон, якщо він поруч, то якість сперми може погіршуватися з часом.

Сучасне життя не обходиться без сучасних гаджетів. Виявляється, що зручний гаджет має зворотний бік, що впливає на наше здоров'я. Дослідники з Женевського університету та Швейцарського інституту тропічної та громадської охорони здоров'я нещодавно вивчили потенційний вплив частого використання мобільних телефонів на якість сперми.

Про результати дослідження, що вивчало неочевидну область впливу телефонів на організм чоловіка. Про це пише Medical Xpress.

Заряджання смартфона. Фото: скрін youtube
Заряджання смартфона. Фото: скрін youtube

Отримані результати свідчать про наявність помітного зв'язку між інтенсивним використанням мобільних телефонів та зниженням концентрації сперматозоїдів та їх загальної кількості. Однак кореляція з рухливістю та морфологією сперматозоїдів не спостерігалася.

Популярні новини зараз
Більше не видурять гроші: як перевірити, що сайт, банківська картка чи мобільний номер є шахрайськими Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час
Показати ще

Якість сперми оцінювалася вченими за такими показниками, як концентрація, загальна кількість, рухливість та морфологія сперматозоїдів. Згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), чоловіки з концентрацією сперматозоїдів менше 15 млн. на мілілітр можуть зіткнутися з труднощами при зачатті протягом року. Крім того, шанси на зачаття також знижуються, якщо концентрація сперматозоїдів знижується нижче 40 млн на мілілітр.

Історичні дані свідчать про зниження якості сперми за останні п'ятдесят років загалом. Вважається, що на зниження кількості сперматозоїдів впливають різні екологічні фактори та спосіб життя.

Смартфон
Смартфон

Для дослідження було проаналізовано дані 2886 швейцарських чоловіків віком від 18 до 22 років, зібрані в період з 2005 до 2018 року на призовних пунктах. Учасники представили докладні відповіді про свій спосіб життя, стан здоров'я та звички використання мобільних телефонів. Результати показали, що у чоловіків, які користувалися телефоном більше 20 разів на день, концентрація сперматозоїдів була на 21% нижчою, ніж у тих, хто користувався ним рідше одного разу на тиждень.

Цікаво, що цей зв'язок був більш очевидним у період 2005-2007 років, але з часом зменшився. Мартін Реслі, співавтор дослідження, що ця тенденція може бути пов'язана з переходом від 2G до 3G, а потім до 4G, що призводить до зниження потужності телефонної передачі.

Хоча деякі попередні дослідження були непереконливими через менший обсяг вибірки та потенційної упередженості, останнє дослідження усунуло ці недоліки. Проте слід зазначити, що дослідження спиралося на самозвітні дані, що може мати недоліки.

Смартфон. Фото: скрін youtube
Смартфон. Фото: скрін youtube

Подальші дослідження, заплановані цього року, покликані дати більш точну оцінку впливу електромагнітних хвиль та його впливу репродуктивне здоров'я чоловіків. Для збору даних використовуватиметься програма, і дослідники активно шукають учасників.

Нарешті, хоча точні механізми впливу мобільних телефонів на якість сперми залишаються незрозумілими, майбутні дослідження дозволять глибше зрозуміти, чи грають мікрохвилі, випромінювані телефонами, пряму чи непряму роль цьому процесі.

Нагадаємо, майбутнє вже дихає нам у потилицю: колишні розробники Apple створили "брошку" яка замінить смартфон.

Раніше повідомлялося,цим грішить майже кожен: що не можна робити, щоб не "вбити" ноутбук.

Також, грай, не соромся: Steam зробив подарунок мільйонам геймерів, який чекали роками.