Наші читачі повинні знати, що у сучасних смартфонах Android є вбудовані способи підвищити продуктивність. Фахівці визначилися з поняттям "режиму високою продуктивністю". Важливо розуміти, навіщо вона потрібна і як правильно її використовувати.

На смартфонах є можливість вручну налаштувати тип роботи телефону і те, наскільки сильно він витрачатиме свої ресурси. Наприклад, режим енергозбереження дозволяє заощадити рівень заряду акумулятора, але й сам телефон почне працювати не на повну потужність. Про це пише портал GSMinsfo.

Режим "турбо", скріншот: YouTube
Режим "турбо", скріншот: YouTube

Режим високої продуктивності - це зворотний режим, який, навпаки, задіює всі можливі ресурси смартфона для підвищення продуктивності. Зараз він доступний на нових моделях смартфонів Xiaomi, Redmi, POCO, Huawei, Honor, OnePlus та деяких інших. Найчастіше виробники впроваджують режим високої продуктивності в ігрові смартфони, щоб збільшувати їхню потужність під час ігрових сесій.

Смартфон, скріншот: YouTube
Смартфон, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
"Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію
Показати ще

Як працює режим високої продуктивності?

Виробники неохоче розголошують принципи роботи режиму, що підвищує потужність смартфона. На даний момент відомо, що при увімкненому режимі працювати починають лише високопродуктивні ядра з максимальною тактовою частотою. Крім того, під час активації режиму смартфон закриває всі фонові процеси, щоб сфокусувати ресурси пристрою тільки на вибраній задачі, наприклад, мобільній грі або "важкому" додаток.

Смартфон. Фото: скрін youtube
Смартфон. Фото: скрін youtube

Важливо й те, що навіть із режимом високої продуктивності смартфон має свої межі. "Розганяти" центральний та графічний процесор без перерв, поки активний режим, виробники не можуть: великий ризик перегріву смартфона та інших проблем з пристроєм. Тому підвищення продуктивності відбувається на короткі часові відтинки, після яких телефон повертається до нормальних показників.

Смартфон. Фото: скрін youtube
Смартфон. Фото: скрін youtube

Інша сторона режиму високої продуктивності – підвищення енергоспоживання. Оскільки смартфон працює на межі своїх можливостей, йому потрібно більше заряду батареї. У деяких випадках пристрій розряджається на кілька годин швидше, в інших - різниця не така помітна. Однак другий випадок має свій нюанс: якщо різниця між часом автономної роботи невелика, це означає, що телефон практично не змінює рівень своєї продуктивності.

Як увімкнути режим високої продуктивності на Android?

Режим високої продуктивності знаходиться в розділі "Батарея" ("Акумулятор") або "Живлення". У ньому потрібно або поставити галочку навпроти потрібного пункту, або перетягнути повзунок на значення "Продуктивність" - він буде розташований у протилежному боці від значення "Енергозбереження".

Чи потрібний режим підвищеної продуктивності?

Оскільки виробники не поширюються на точні принципи роботи цього режиму, то результати його роботи офіційно не опубліковані. Однак багато хто вже встиг провести тести і порівняти, наскільки збільшується потужність смартфона при активованому режимі підвищеної продуктивності.

Смартфон від "Тесла". Фото: скріншот Youtube-відео
Смартфон від "Тесла". Фото: скріншот Youtube-відео

Виявилося, що різниця під час перевірки потужності через популярні бенчмарки виглядає так:

• Під час роботи стандартних програм (месенджерів, соціальних мереж, YouTube тощо) продуктивність процесора збільшується на вкрай мізерне значення – від 0,3 до 1%. Багато експертів навіть списують ці результати на просту похибку та роблять висновки, що режим не працює зовсім.

• При запуску мобільних ігор результати більш значні, але відносно скромні - від 2 до 15% збільшення потужності. На деяких смартфонах позитивний ефект від режиму високої продуктивності був короткостроковим: плавна робота мобільних ігор спостерігається перші 30-40 хвилин. Після цього ситуація взагалі стає гіршою - з'являється просідання FPS. Експерти пояснюють це тим, що на частоту кадрів починає впливати автоматичний тротлінг процесора, який дозволяє уникнути перегріву смартфона.

Єдине, що режим робить, напевно, - це закриває фонові процеси, які можуть витрачати ресурси і заважати роботі основної програми. Але і у цього є свої мінуси: функція закриває і системні процеси, які відразу відкриваються заново і витрачають ще більше заряду батареї.

Нагадаємо, якщо немає зв'язку: кілька порад, які вас можуть врятувати.

Раніше повідомлялося, як дізнатися, чи стежать за вами за допомогою камери телефону: у XXI столітті потрібно бути напоготові.

Також, Android готує сюрприз в оновленні: телефони почнуть попереджати власників про "самопочуття" батареї.