Нещодавно фахівці компанії Group-IB, що спеціалізується на кібербезпеці, виявили небезпечний вірус GoldPixaxe, який атакує користувачів смартфонів iPhone та Android.

Цей шкідливий код маскується під звичайні програми, а після встановлення вимагає надання персональних даних та навіть біометричної інформації жертви.

Телефон. Фото: скрін Ютуб
Телефон. Фото: скрін Ютуб

За словами фахівців Group-IB, поширені на Android-пристроях "трояни" та віруси вже давно не рідкість. Однак GoldPixaxe став першою подібною загрозою для екосистеми iOS від Apple. Його особливістю є викрадення біометричних даних користувачів – відбитків пальців, зразків голосу чи осіб для розпізнавання.

Зловмисники надалі використовують цю інформацію для створення "глибоких" підробок та надання себе за жертву з метою отримання доступу до онлайн-банкінгу або інших конфіденційних даних потерпілого.

Популярні новини зараз
Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Мобільний телефон, скріншот: YouTube
Мобільний телефон, скріншот: YouTube

Загалом жертвами GoldPixaxe зараз переважно стають жителі В'єтнаму та Таїланду, проте шкідлива активність швидко поширюється і на інші країни.

Компанія Group-IB вже передала деталі дії цього нового вірусу розробникам Apple. Поки триває розслідування, експерти радять усім власникам iPhone увімкнути так званий режим блокування, який обмежує функціональність сторонніх програм. Також на захист даних при крадіжці пристрою має бути спрямована нова функція Stolen Device Protection, яка з'явилася в операційній системі iOS 17.3.

Нагадаємо, кнопкові телефони повертають свою популярність: чому люди відмовляються від смартфонів

Як повідомляв "Знай.ua", доведеться купувати новий телефон: чому не варто користуватися гаджетом під час зарядки

Знай.uа писав, пам'яті немає: як звільнити свій телефон від зайвого і позбутися зависань