16 лютого до львівської лікарні приїхав перший в Україні дитячий робот-хірург Da Vinci Si, завдяки якому можна проводити раніше важкі операції діткам та навіть новонародженим малюкам.

Проте, компанія-творець цих роботів зовсім недавно потрапила в досить гучний, тривожний скандал. Під час операції з видалення раку товстої кишки у жінки з Флориди робот-хірург Da Vinci спалив її тонку кишку через технічний збій.

Робот-хірург Da Vinci Si / фото: Львівська міська рада
Робот-хірург Da Vinci Si / фото: Львівська міська рада

Чоловік покійної подав позов проти Intuitive Surgical, Inc. – компанії-виробника робота. Позов стверджує, що смерть жінки стала результатом травм, отриманих нею. Це не перший випадок проблем із роботами цієї компанії, яка вже привертала увагу регуляторів.

Трагічний випадок стався через проблеми в самому роботі, які почалися прямо під час операції пацієнтки. На місці вона не померла, проте довге та виснажливе лікування наслідків не призвели до успішних результатів, і незабаром дівчини не стало.

Популярні новини зараз
Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться
Показати ще

Робот-хірург Da Vinci Si / фото: Львівська держрада
Робот-хірург Da Vinci Si / фото: Львівська міська рада

Її чоловік подав позов до творця робота. У позові, поданому Харві Зульцером, йдеться, що її смерть стала "прямим та безпосереднім результатом отриманих нею травм".

Харві вимагає відшкодування збитків від виробника хірургічного робота компанії Intuitive Surgical, Inc. Такі ситуації відбуваються неодноразово і в усьому світі. Добре, якщо закінчується травмами, але роботи, які вбивають людей, - це вже наукова фантастика.

Роботизована хірургія почала проникати і в операційні України, оскільки вона обіцяє більш точну та складну роботу, дає можливість проводити якісні операції, щоб уникнути помилок чи втоми рук лікаря.

Але, як і будь-який пристрій, хірургічні роботи можуть виходити з ладу з різних причин, і це справді сумно.

Раніше ми писали про те, що один батько, мама і вітчим "затягали" 8-річну дівчинку судами, намагаючись її відібрати один у одного

Крім того, Знай.ua повідомляв, що з ієрдечним нападом у всіх геймерів: ігри скоро коштуватимуть цілих 100 доларів і більше