Фанати ігор і книг про пригоди "Сталкерів" довгі роки чекали, і ось нарешті дочекалися. Виходить продовження під назвою "Серце Чорнобиля". Нова частина гри пройшла безліч випробувань, але вона все ж таки з'явитися

Анонс відбувся ще у далекому теплому та мирному травні 2018 року, за кілька тижнів до щорічної виставки Electronic Entertainment Expo. Тоді GSC Game World мала на меті укласти видавничу угоду на цій глобальній конвенції.

На той час український розробник орієнтувався на вікно запуску 2021 року.

На початку 2020 року GSC також повідомила, що гру розроблятимуть на технології Unreal Engine 4 від Epic, а не на власному двигуні X-Ray Engine, який використовувався у попередніх частинах. Студія швидко заспокоїла фанів: це не означає, що гра буде ексклюзивом Epic Games Store.

Популярні новини зараз
"Тварі ви, ви не люди": обленерго довело пенсіонера до смерті через вимогу стояти в чергах Для ФОП вступили у дію нові правила Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти
Показати ще

"STALKER 2: Heart of Chornobyl", скріншот: YouTube
"STALKER 2: Heart of Chornobyl", скріншот: YouTube

Перші кілька років технологія йшла відносно гладко. На E3 2021 студія показала перший повноцінний трейлер, який був приголомшливим, та повідомила про першу затримку до 28 квітня 2022 року. До кінця року виникла невелика суперечка, коли GSC Game World оголосила про впровадження технології блокчейн/NFT у STALKER 2. Однак масова негативна реакція спільноти швидко змусила переглянути цей план та відмовитись від нього.

Невдовзі після цього розпочалися справжні проблеми. У січні 2022 року вихід гри перенесли на грудень. Наступного місяця Росія вторглася в Україну, що змусило GSC та її українських співробітників, за їхніми словами, "перенести розробку на другий план". Наприкінці березня частина команди переїхала з Києва до Праги, щоби бути в безпеці. Розробка офіційно відновилася наприкінці травня, і на той момент ніхто вже не сподівався, що грудневу дату буде збережено.

Ми знову почули про GSC тільки наприкінці 2022 року, коли розробники випустили ще один чудовий геймплейний трейлер.

Проте неприємності не припинилися: у червні 2023 року російські хакери атакували GSC, а у вересні все ускладнила пожежу в офісі. Незважаючи на це, на Gamescom в STALKER 2 можна було пограти. В оновленому інформаційному бюлетені, наданому пресі, згадувалося про вікно запуску у першому кварталі 2024 року.

Про останню затримку було оголошено у середині січня. Тепер вихід офіційно заплановано на 9 вересня 2024 року на ПК та Xbox Series S/X (гра буде ексклюзивом для консолі Xbox лише близько трьох місяців). Вона також буде доступна на сервіс підписки Game Pass з моменту запуску.

"STALKER 2: Heart of Chornobyl", скріншот: YouTube
"STALKER 2: Heart of Chornobyl", скріншот: YouTube

Ціни та комплектація

Попередні замовлення доступні на обох платформах. Усі покупці, які зроблять попереднє замовлення, отримають такі бонуси:

Розширений контент біля багаття: більше гітарних мелодій та історій, які можна почути у грі біля багаття сталкерів.

Скін зброї "Рання пташка".

Скін костюму "Рання пташка".

Розрахований на багато користувачів значок "рання пташка".

Steam Pack: Анімований аватар, анімована рамка для аватара та анімований фон профілю

Стандартне видання для ПК коштує 895 гривень. Deluxe Edition коштуватиме 1 199 гривень.

Deluxe Edition міститиме наступні ексклюзиви:

Додатковий сюжетний побічний квест.

Одиночна гра: 1 скін костюма та 3 скіна зброї.

Розрахована на багато користувачів гра: 2 скіна костюмів і 3 скіна зброї.

Цифровий артбук у цифровому форматі.

Цифровий саундтрек у цифровому форматі.

Ultimate Edition коштує 1599 гривень. Сюди входить усе вищезгадане, а також Season Pass з доступом до всіх майбутніх DLC, включаючи два сюжетні доповнення.

Жанр та місце дії

Як і попередні ігри серії, дія відбувається у вигаданій версії Чорнобильської зони відчуження. Ідея полягає в тому, що ядерна аварія створила жорстоких мутантів та таємничі аномалії у Зоні. Тут так звані Сталкери ризикують життям, щоб знайти безцінні артефакти та вивезти їх із Зони.

Щодо жанру, то це все ще шутер від першої особи з елементами жахів та виживання.

"STALKER 2: Heart of Chornobyl", скріншот: YouTube
"STALKER 2: Heart of Chornobyl", скріншот: YouTube

Ігровий процес

Гравці другої частини знову отримають можливість дослідити безшовний радіоактивний відкритий світ площею близько 64 квадратних кілометрів, але робитимуть вони це в образі нового персонажа на прізвисько Скіф. Вони зможуть обирати свій шлях у розгалуженій історії, підготовленій GSC Game World. Наприклад, із членами різних фракцій можна потоваришувати, а можна й отримати від них кулю.

"STALKER 2: Heart of Chornobyl", скріншот: YouTube
"STALKER 2: Heart of Chornobyl", скріншот: YouTube

На вас чекають запеклі перестрілки з різноманітними ворогами, які намагатимуться вас перехитрити. Кожен мутант може з'являтися у різних підтипах, що робить його поведінка непередбачуваною. Найбільшу небезпеку становлять регіони з лігвами, де мутанти полюють великими групами.

Для боротьби з ними передбачено понад 30 видів зброї з численними модифікаціями, тож гравці можуть створювати сотні унікальних смертоносних комбінацій.

Звичайно, саме в цих надзвичайно небезпечних місцях перебуває більшість по-справжньому цінних артефактів та секретів Зони. Крім того, гравці повинні остерігатися небезпечних аномалій на додаток до базових механізмів виживання, таких як голод, сон, кровотеча та радіація.

Цикл дня та ночі та погодні умови роблять Зону живою. GSC також створила так звану систему імітації життя "A-life 2.0", щоб зробити ігровий світ ще динамічнішим.

Орієнтовна тривалість гри (включно з побічним контентом) становить близько ста годин ігрового процесу.

Передбачається, що STALKER 2 включатиме підтримку модів вже під час запуску принаймні на ПК. Розробники підтвердили, що розрахований на багато користувачів режим з'явиться після запуску, але ніяких подробиць поки не повідомляють.

Технічні вимоги

STALKER 2 вийде на движку Unreal Engine 5 після того, як розробник оновить його з UE4. Ми також знаємо, що команда розробників використовувала знаменитий сервіс NVIDIA Audio2Face AI для створення анімації обличчя та синхронізації губ на основі голосових доріжок. Нарешті STALKER 2 стала однією з перших ігор, в якій було анонсовано інтеграцію NVIDIA DLSS 3 (Frame Generation).

Мінімальні вимоги:

ОС: Windows 10, Windows 11.
Процесор: AMD Ryzen 5 1600X/Intel Core i5-7600K.
Пам'ять: 8 ГБ оперативної пам'яті.
Графіка: AMD Radeon RX 580 8 ГБ/NVIDIA GeForce GTX 1060 6 ГБ.
Сховище: 150 ГБ вільного місця.
Додаткові зауваження: SSD.
Рекомендовані вимоги:

ОС: Windows 10, Windows 11.
Процесор: AMD Ryzen 7 3700X/Intel Core i7-9700K.
Пам'ять: 16 ГБ оперативної пам'яті.
Графіка: AMD Radeon RX 5700 8 ГБ / NVIDIA GeForce RTX 2070 Super 8 ГБ / NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti 11 ГБ.
Сховище: 150 ГБ доступного місця.
Додаткові зауваження: SSD.

На консолях Xbox Series X версія гри включатиме режим 60FPS.

Нагадаємо, Fallout 6 чи новий шедевр? Творці серіалу обіцяють щось унікальне для фанатів та новачків.

Раніше повідомлялося, що відразу три гри STALKER виходять на консолі: готуй джойстик.

Також, походи в туалет стануть приємнішими: Electronic Arts випустила Plants vs Zombies 3, фанати чекали довгих 5 років.