У світі сучасних технологій група дослідників з Університету штату Північна Кароліна (США) зробила несподіваний крок у бік механічних обчислень.

Вони розробили прототип механічного комп'ютера, який може змінити наше уявлення про зберігання та обробку даних. Про це повідомляє Interesting Engineering.

Цей інноваційний пристрій складається з полімерних кубиків, кожен із яких не перевищує 1 см у розмірі. Основний функціональний блок містить 64 таких кубики, з'єднаних між собою тонкими смужками еластичної стрічки.

Коли окремі кубики зміщуються вгору чи вниз, це призводить до зміни геометрії з'єднаних трубок, що є основою зберігання та обробки інформації.

Популярні новини зараз
Київстар піднімає тарифи на 100%: чим це аргументують Кінець дистанційки: МОН планує зміни в освіті Чоловіків почнуть карати за відсутність цього документу: кому треба поквапитись Пенсіонерам доплатять по 940 гривень, але є умови: хто отримає непогану надбавку
Показати ще

Ключовою особливістю цього механічного комп'ютера є здатність виходити межі традиційної бінарної системи. На відміну від електронних комп'ютерів, що оперують лише нулями та одиницями, ця система може мати більше станів. Кожен куб може займати до п'яти різних позицій за висотою, що теоретично дозволяє одному кубу передавати не тільки 0 або 1, але 2, 3 або 4.

Комп'ютерний клуб, скріншот: YouTube
Комп'ютерний клуб, скріншот: YouTube

Така гнучкість конфігурації відкриває нові можливості для обчислень та зберігання даних.

Процес редагування даних у цьому механічному комп'ютері відбувається шляхом фізичного маніпулювання кубиками. Користувач може тягнути краї метаконструкції, щоб переміщати окремі кубики. Коли метаструктура вивільняється, еластична стрічка стискається, фіксуючи куби дома і таким чином "зберігаючи" дані.

Однією з ключових переваг цього механічного комп'ютера є відсутність потреби в електроенергії.

Нагадаємо, таблетка зі штучним інтелектом відслідковує хвороби кишечника в реальному часі – революційна розробка вчених

Як повідомляв "Знай.uа", вчені хочуть пересаджувати голови вже зовсім скоро: чим це може закінчитися

Знай.ua писав, можуть постукати знизу: вчені припускають, що всередині Землі існує високорозвинена цивілізація