У понеділок, 1 жовтня, стало відомо, що Комісія із захисту даних (Data Protection Commission, DPC) Ірландії, де розташована європейська штаб-квартира Facebook, може оштрафувати компанію Марка Цукерберга на суму близько $1,66 млрд.

Уточнимо, що зазначений штраф становить 4% виручки компанії. Як повідомляється, санкції введуть у зв'язку з витоком даних понад 50 млн користувачів по всьому світу, повідомляє «Інформатор».

При цьому закон, який дозволяє владі ЄС штрафувати на 4% загальної виручки компанії в разі, якщо їх заходи по захисту даних користувачів будуть визнані недостатніми, набув чинності тільки в цьому році і тому досі не застосовувався.

штаб-квартира Facebook

Крім того, компанія може бути оштрафована ще на 2% виручки, якщо не повідомить регуляторів про витік даних протягом 72 годин.

Популярні новини зараз
Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії "Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..."
Показати ще

Раніше повідомлялося, що вперше розробники Facebook виявили проблему минулого вівторока і повідомили про неї в четвер. Це означає, що формально компанія виконала вимогу, хоча регулятори вказують на те, що в повідомленні відсутні деталі – зокрема, причина витоку і її масштаб.

В першу чергу будуть розслідуватися дії Facebook щодо забезпечення захисту даних користувачів. Швидше за все, це питання стане предметом розгляду в суді, так як закон був прийнятий відносно нещодавно.

Марк Цукерберг

Як стверджують фахівці, у захист Facebook говорять масштабні витрати компанії на безпеку, при цьому вони нещодавно були збільшені. При цьому DPC рекомендує збирати якомога менше даних клієнтів для зниження ризику їх витоку, але вся комерційна сторона діяльності Facebook як і раніше тісно пов'язана з обробкою інформації про користувачів.

Нагадаємо, Цукерберг оголосив, що новітня гарнітура для віртуальної реальності Oculus Quest буде випущена в продаж за ціною $399.

Як повідомляв портал Знай.uа, проломом у безпеці Facebook близько 90 мільйонів разів скористалися зловмисники.

Також портал Знай.uа писав, що тайванський хакер-самоучка, який вишукує недоліки програм в обмін на гроші, в прямому ефірі хоче видалити сторінку Facebook Марка Цукерберга.