Винахідник сучасного інтернету Тімоті Бернерс-Лі (Timothy Berners-Lee) презентував нову альтернативну платформу Inrupt. В рамках цього проекту створені програми, які дозволять юзерам самостійно зберігати свої дані. Про це повідомляє Business Insider.

Структура Inrupt забезпечить комерційну сторону масштабного проекту Solid, над яким команда Бернерса-Лі працює вже кілька років. Ця платформа з відкритим кодом дозволяє всім юзерам самостійно вибирати, де зберігати свою особисту інформацію і з ким нею ділитися.

Повідомляється, що такий принцип йде врозріз з існуючими правилами зберігання даних в мережі, де всі користувачі віддають особисту інформацію великим IT-компаніям — пошуковикам, соцмережам, мессенджерам. Корпорації є монополістами, утримують всі дані на своїх серверах. Це робить масиви даних уразливими для хакерських атак.

Тімоті Бернерс-Лі

Solid є інструментом для обміну даними та їх зберігання в DWeb або децентралізованому інтернеті. У такій системі інформація буде передаватися, минаючи сервери. Це, на думку прихильників цієї системи, мінімізує втручання корпорацій і держави в життя юзерів. Раніше Бернерс-Лі неодноразово заявляв, що саме в такому вигляді і задумував інтернет кілька десятків років тому.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

"Незважаючи на все хороше, чого ми досягли, інтернет перетворився в двигун нерівності і поділу під впливом потужних сил, які використовують його для своїх власних цілей", — зазначив Бернерс-Лі. На його думку, саме зараз настав критичний і переломний момент в історії світової мережі, коли слід поміняти її устрій.

Тімоті Бернерс-Лі

Раніше повідомлялося, що Цукерберг навішав локшини на вуха наївним користувачам. Хакери, які зламали 50 мільйонів акаунтів користувачів Facebook, не отримали доступ до інших сайтів, при вході на які потрібні логін і пароль соцмережі. Однак, це не виправдовує Facebook, і Цукерберга зокрема.

Нагадаємо, Google подарував власникам iPhone ексклюзивну функцію.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, що Google Chrome змусить геймерів ридати від щастя.

Також портал "Знай.uа" писав, що Instagram ліг по всьому світу.