Група фахівців з університету Рочестера (штат Нью-Йорк) розробила і виготовила прототип металевої конструкції, яку нереально потопити, навіть якщо повністю занурити під воду. Цікаво, що цю ідею вчені взяли у вогняних мурах і водяних павуків, тушки яких володіють водовідштовхувальними властивостями.

Так, мікроскопічний візерунок, що нанесено на поверхню металу, перешкоджає поверхні, утворюючи своєрідну повітряну подушку, за рахунок якої сплав залишається на плаву, навіть якщо в ньому зробити дірки. Про це стало відомо завдяки повідомленням американських ЗМІ.

Метал, J. ADAM FENSTER/UNIVERSITY OF ROCHESTER
Метал, J. ADAM FENSTER/UNIVERSITY OF ROCHESTER

Результати перших випробувань нової технології описано в статті, опублікованій в журналі Американського хімічного товариства Applied Materials and Interfaces. Автори дослідження сподіваються, що в майбутньому за її допомогою можна буде будувати непотоплювані пасажирські і торгові судна, а також пристрої, які зможуть проводити довгий час під водою, не стикаючись з нею і не піддаючись корозії.

Нагадаємо, "бабусині" рецепти можуть погубити: педіатр сказала, як не можна лікувати застуду.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Як повідомляв Знай.uа дівчина підібрала на вулиці миле щеня, але той виявився давно зниклим диким звіром.

Знай.uа писав, любителям кімнатних рослин показали, чому не варто захоплюватися екзотичними вазонами.