Американські вчені запропонували використовувати телекомунікаційні кабелі на дні океану, яким вже півтора століття, для розгортання мережі моніторингу сейсмічної активності.

Натаніель Ліндсі і його колеги з Каліфорнійського університету в Берклі провели експеримент з використанням 20-кілометрової ділянки старого кабелю в якості підводного сейсмометра. Дослідження з'явилося в журналі Science.

Спеціальні світлові імпульси, які передаються по оптоволокну, дозволили реєструвати навіть найдрібніші переміщення і коливання кабелю, перетворивши його на чутливий акустичний детектор.

трансокеанічні підводні кабелі зв'язку
трансокеанічні підводні кабелі зв'язку

Експеримент проводився на глибині близько 100 метрів, але в майбутньому автори планують спробувати і великі глибини. Під час тестування, яке тривало чотири доби, вченим вдалося зафіксувати підводний землетрус магнітудою 3,5 бала. Крім того, відображення створених ним хвиль від придонних порід, вказало на існування невідомої системи розломів.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Астролог побачив у травні "лихо" для України Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Автори відзначають, що сьогодні глибоководні сейсмічні датчики - велика рідкість, тоді як невикористані кабелі лежать всюди.

Нагадаємо, вчені розповіли про подальшу долю "Титаніка".

Як повідомляв портал Знай.uа, NASA знайшли воду на супутнику Юпітера.

Також портал Знай.uа писав, що деякі істоти, які населяють планету, здатні жити набагато довше, ніж люди.