Справжній "завод з виробництва зірок" астрономи виявили у віддаленому куточку Всесвіту. Галактика MAMBO-9, що знаходиться на відстані 13 мільярдів світлових років від Землі, сформувалася відразу після Великого вибуху і стала першим з подібних космічних об'єктів, що спостерігаються за допомогою радіотелескопу безпосередньо.

Вчені вже оприлюднили знімок знахідки і розповіли про її особливості.
Найдавнішу галактику виявили за допомогою інструменту Max-Planck Millimeter Bolometer (MAMBO) ще 10 років тому, але визначити її відстань до Землі вченим вдалося лише в 2019-му за допомогою системи Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), розташованої в чилійських Андах.

Галактика, фото: NASA/ESA/the Hubble Heritage (STScI/AURA)-ESA/Hubble Collaboration/Evans A.
Галактика, фото: NASA/ESA/the Hubble Heritage (STScI/AURA)-ESA/Hubble Collaboration/Evans A.

Знахідка стала для астрономів своєрідним "порталом в минуле", що дозволяє уточнити, як виглядав Всесвіт на ранньому етапі її формування.

Галактика з'явилася через 970 мільйонів років після Великого вибуху і знаходиться в 13 мільярдів світлових років від Сонячної системи.

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Астрономи віднесли до відкриття звездообразующим курним галактик, де відбувається найбільш активний процес виникнення нових зірок.

В подібних об'єктах безліч пилу: згідно зі звітом дослідників, загальна вага світил, які формуються за один рік, може перевищити масу Сонця в тисячі разів.

галактика NGC 772, фото: spacetelescope
галактика NGC 772, фото: spacetelescope

Для порівняння: швидкість зореутворення Чумацького шляху складає лише три сонячні маси в рік. Виявити галактику, назва якої Mambo-9, вдалося ще 10 років тому за допомогою телескопа IRAM.

Нині астрономи, використавши ALMA, встановили, що в цьому скупченні відбувається активний процес появи зірок.

Нагадаємо, три надмасивні чорні діри виявили вчені: "ховалися" в центрі незвичайної галактики.

Як повідомляв Знай.uа вчені з'ясували, що вказує на раннє старіння головного людського органа.