Маленька червона планета втрачає воду швидше, ніж очікували науковці, проводячи попередні спостереження. Поступове зникнення води відбувається у верхній атмосфері Марса.

Сонячне світло та хімія розчленовують молекули води на атоми водню та кисню, а слабке тяжіння Марса не може запобігти втечі вологи в космос. Міжнародна дослідницька команда, яку частково очолює дослідник CNRS Франк Монтмессін, виявила, що водна пара накопичується у великій кількості та несподіваних розмірах на висоті понад 80 км в марсіанській атмосфері.

Марс
Марс

Вимірювання показали, що великі кишені атмосфери у стані перенасичення. При цьому атмосфера містить 10 - 100 разів більше водяної пари, ніж теоретично повинна допускати її температура.

При спостережуваних показниках перенасичення, здатність води до виходу значно зросте протягом певних сезонів. Ці результати, опубліковані в Science 9 січня 2020 року, були отримані завдяки зонду "Орсетер слідів газу" від місії ExoMars, що фінансувалася Європейським космічним агентством та російським космічним агентством "Роскосмос".

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Марс
Марс

У Франції в цьому дослідженні брали участь вчені CNRS, Université de Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines, Sorbonne Université.

Нагадаємо, Ілон Маск показав, яким буде перший політ Crew Dragon до МКС: відео.

Як повідомляв Знай.uа NASA повертає космічний корабель додому після складної місії: приземленням буде стежити весь світ.

Знай.uа писав, Ілон Маск відправить у космос мишей з "надмускулами", роботів і пиво: унікальний проєкт показало NASA .