Новий ручної 3D-принтер може наносити листи шкіри для покриття великих опікових ран, а його “біо-чорнило” можуть прискорити процес загоєння.

Пристрій, розроблений групою дослідників з інженерного університету Торонто і лікарні Саннибрук, покриває рани рівномірним шаром біоматеріалу, смуга за смугою.

Вчені, фото freepik
Вчені, фото freepik

Біологічні чорнило, розподіляються валиком, складаються з мезенхімальних клітин строми (MSC) - стовбурових клітин, які диференціюються в спеціалізовані типи клітин в залежності від навколишнього середовища. В цьому випадку матеріал MSC сприяє регенерації шкіри і зменшує утворення рубців.

Проектом керує кандидат PhD Річард Ченг під керівництвом професора Акселя Гюнтера і в тісній співпраці з доктором Марком Йешке, директором опікового центру Росса Тіллі, і його командою у клініці Саннибрук. Про їх успішні випробування in-vivo на ранах повної товщини повідомляється в журналі Biofabrication.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Вчені, Lenta
Вчені, Lenta

“Раніше ми доводили, що можемо наносити клітини на опік, але не було ніяких доказів того, що були які-небудь переваги в загоєнні ран - тепер ми це продемонстрували”, - каже Гюнтер.

Поточний метод лікування опіків - це аутологичная пересадка шкіри, яка потребує трансплантації здорової шкіри з інших частин тіла на рану.

Але великі опіки всього тіла становлять велику проблему. Опіки повної товщини характеризуються руйнуванням як зовнішнього, так і самого внутрішнього шару шкіри; ці опіки часто покривають значну частину тіла.

Нагадаємо, що компанія Firefox запровадила нову функцію в браузер, який дозволить мільйонам побачити дані, які браузер збирав про них. Правда, особистої інформації там немає, але це навіть на краще.

Як повідомляв Знай.uа гнучкий смартфон Samsung Galaxy Z Flip засвітився на тесті продуктивності. На жаль, новинка не отримає топовий процесор, але така плата за компактність і гнучкість дисплея.

Також Знай.uа повідомляв, що художник обдурив сервіси Google за допомогою візка і купи смартфонів. Таким чином він створив локальну пробку, а сервіси Google відображали це на картах.