Моделювання клімату показало, що якщо ми покриємо Цукру великими сонячними і вітряними електростанціями, то пустеля стане отримувати достатньо дощів і знову зазеленіє. Схоже, вчені знайшли спосіб, як озеленити мертві землі Сахари.

Пустеля, gettyimages

Вчені давно придивляються до них: тут стільки сонця і вітру (і так мало людей), що Цукру може стати ідеальним місцем для розгортання масштабних проектів по отриманню відновлюваної енергії та продаж її на ринках Європи і Близького Сходу. Тим більше що, як з'ясувалося, такі проекти можуть знову зробити Цукру вологою і родючою, що дозволить вирощувати їжу для всього людства, враховуючи масштаби пустелі.

Пустеля, gettyimages

В журналі Science метеоролог з Аргентини Євгена Калнай (Eugenia Kalnay) і її колеги пишуть про результати моделювання клімату Сахари у випадку, якщо вся її площа (а це понад 9 млн кв. км) буде покрита сонячними і вітряними електростанціями. Це був би колосальний мегапроект, що виробляє більш ніж учетверо більше енергії, ніж всі споживання людства сьогодні. Але його “побічною дією” стане різке збільшення опадів. Звичайно, такі побічні дії підуть тільки на користь пустелі, і всьому людству теж.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше.

Нагадаємо, що компанія Microsoft здивувала користувачів. Windows 10 залишиться без плиток в меню “Пуск”, що значно збільшить комфорт від використання цієї ОС.

Як повідомляв Знай.uа вчені виявили другий супутник Землі, який крутиться навколо нашої планету вже третій рік. Правда, розміри його не такі вже й великі, але це чи не перший астероїд, який опинився під впливом гравітації Землі.

Також Знай.uа повідомляв, що корейці навчилися заряджати будь-електрокар за 5 хвилин. Новий акумулятор дозволить прискорити заряджання, а ресурс при цьому тільки зросте.