Зовнішній шар Землі складається з твердої кори, яка нагадує шкаралупу розбитого яйця. За словами вчених, періодично континенти збираються разом і об'єднуються в суперконтинент, який буде ще кілька сотень мільйонів років. Потім пластини розшаровуються і віддаляються одна від одної, щоб через 400-600 млн років зібратися разом знову.

Пангея утворилася близько 310 млн років тому й почала розпадатися тільки близько 180 млн років тому. Передбачається, що наступний суперконтинент сформується через 200-250 млн років, тому в даний період ми знаходимося на екваторі проміжної фази поточного циклу суперконтиненту.

Суперконтинент на Землі, скріншот з відео

Експерти переконані, що якщо сьогоднішні умови руху материків не зміняться, то Антарктида продовжить рухатися до екватора, а Тихий океан зменшиться під тиском континентів. Америка зіткнеться з дрейфуючою на північ Антарктидою, а потім увійде у вже сформовану Африку-Євразію. Суперконтинент, який сформується, називатиметься Новопангеєю.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, в добі з'явиться 25-а година: відкриття вчених переверне світ.

Як повідомляв портал Знай.uа, у квітні біля Землі пролетить гігантський астероїд.

Також портал Знай.uа писав, що глобальне потепління перетворить Європу на пустелю, зачепить і Україну - прогноз на 80 років.