Астрономи з'ясували, що яскравість комети Atlas досягла величини, яка передбачалася тільки у травні, коли вона пройде найближчу до Сонця точку орбіти. Якщо комета не згорить у перигелії, то її можна буде побачити неозброєним оком.

Небесне тіло C/2019 Y4 вперше помітили 28 грудня минулого року. Тоді комета була на відстані 439 млн км від Сонця, а її світність становила плюс 20 зоряних величин.

Такі об'єкти зазвичай дуже тьмяні, їх яскравість у 400 разів нижча за поріг, який розрізняє людське око. Вчені були впевнені, що в момент проходження перигелію світність Atlas складатиме плюс дев'ять зоряних величин, але вона досягла цього значення вже в березні.

комета, фото Pxhere
комета, фото Pxhere

Отже, зараз яскравість комети в 600 разів вище за очікувану. Наприкінці травня, коли об'єкт буде на відстані 37,8 мільйона кілометрів, його світність може зрівнятися зі світністю Венери.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

До речі, великі комети не пролітали над північною півкулею вже 13 років. Але ця подія відбудеться тільки в тому випадку, якщо Atlas не згорить у сонячних променях. Оскільки астрономи не знають хімічний склад об'єкту.

Комета також унікальна тим, що її орбіта повторює орбіту Великої комети, яку спостерігали з Землі в 1844 році. За словами астрономів, обидва небесних тіла були частиною давньої зруйнованої суперкомети, яка оберталася по тій самій орбіті.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, величезний астероїд розміром майже в 4 кілометри рухається у напрямку до планети Земля.

Як повідомляв портал Знай.uа, стародавнє поселення Тель Абу-Хурейра було знищеним у результаті падіння космічного об'єкту.

Також портал Знай.uа писав, що в квітні можна буде спостерігати кілька космічних явищ, серед яких слід виділити Супермісяць і метеоритний дощ Ліриди.