Над центром Арктики в перший раз з'явилася озонова діра, а сам концентрат цього газу знизився на цілих 90%. За даними NASA, площа даного утворення становить близько 6 млн квадратних кілометрів. Така територія порівнянна з Євразією або трьома Гренландіями.

За словами вчених NASA, падіння концентрації озону знаходиться на висоті вісімнадцяти кілометрів – таке спостерігається вперше.

озонова діра над Арктикою, фото NASA
озонова діра над Арктикою, фото NASA

Таке явище могло виникнути через сильні вітри, які утворили "полярний вихор" з холодними повітряними масами. Кількість повітря стало більше звичайного і почали з'являтися перламутрові хмари. Потім озон вступає в реакцію з хлором і бромом, які його руйнують.

Фахівці запевняють, що діра повинна затягнутися найближчим часом, коли погода стане теплішою. Для людства вона не несе небезпеки.

Популярні новини зараз
З'ясовуватимуть після конфіскації: адвокат розповів, як "забиратимуть" авто на користь ЗСУ У коханні чекають справжні випробування: яким знакам зодіаку краще забути про стосунки Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

При цьому дане явище може підсилити ультрафіолетові промені, які небезпечні як для людей, так і для тварин. Радіація в таких умовах нагріває світовий океан, збільшуючи смертність морських істот і рослин. До речі, озонові діри – це результат діяльності людства.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, NASA готує місію для захисту Землі від астероїдів.

Як повідомляв портал Знай.uа, майже 11 мільйонів імен жителів Землі полетять на Марс у рамках місії NASA.

Також портал Знай.uа писав, що NASA опублікувало детальну карту 500-метрового астероїда Бенну.