Оскільки військова напруженість у світі продовжує зростати, Австралія представила свій перший військовий бойовий літак за останні півстоліття.

Світ перебуває в стані страху, оскільки Китай, Північна Корея і США обмінюються все більш агресивними заявами в останні кілька місяців.

Тепер Австралія запустила власні оборонні проекти з допомогою програми Loyal Wingman, яку розробила Boeing Australia, яка являє собою щось більше, ніж просто ще один бойовий дрон.

Бойовий дрон Австралії \\ фото REUTERS
Бойовий дрон Австралії \\ фото REUTERS

У той час як існуючі бойові дрони управляються дистанційно за допомогою диспетчера на землі, Loyal Wingman буде використовувати штучний інтелект для визначення своїх цілей в межах параметрів, визначених пілотом провідного літака.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році
Показати ще

Вартість безпілотного літального апарату Boeing Australia, вкладеного у федеральний уряд на суму 40 мільйонів доларів США становить близько 3 мільйонів доларів США.

Однією з особливостей, яка робить Loyal Wingman настільки економічно вигідним, є його модульна конструкція. Мобільна система nosecone означає, що різні корисні навантаження можуть бути швидко встановлені на базовий планер.

Бойовий дрон Австралії \\ фото REUTERS
Бойовий дрон Австралії \\ фото REUTERS

Модульний ніс в стилі Thunderbirds пропонує простір близько 9 000 кубічних дюймів для системи електрооборони, вдосконаленого інфрачервоного або радіолокаційного стеження, протиракетних лазерів - все, що може знадобитися у військовій місії.

Таким чином, рой планерів Loyal Wingman може бути оснащений безліччю можливостей для протидії всьому, що є у противника в повітрі.

Проектувальники передбачають надання від чотирьох до шести розумних дронов кожному льотному апарату з екіпажем.

Loyal Wingman буде першим проектом Boeing такого розмаху, побудованим за межами Сполучених Штатів.

Бойовий дрон Австралії \\ фото REUTERS
Бойовий дрон Австралії \\ фото REUTERS

Міністр оборони Австралії Крістофер Пайн, виступаючи на церемонії запуску безпілотного літального апарату, сказав: "Це перша (військова) концепція літака, в яку Австралія інвестувала з часів Бумеранга в 1942–1945 роках, так що це визначний день".

Дальність польоту літака близько 3700 км. У той час як Loyal Wingman призначений для продажу іншим військово-повітряним силам по всьому світу, ВВС США вже має свій безпілотник нового покоління - Kratos XQ-58 Valkyrie - який призначений для виконання аналогічної функції.