Найближча до Землі чорна діра була виявлена всього в 1000 світлових років від нас - досить близько, щоб побачити її супутники неозброєним оком в ясну ніч.

Розташована в сузір'ї Телескопія, ця діра є частиною так званої «потрійної системи», іменованої «HR 6819», з двома супроводжуючими її зірками.

Присутність прихованої чорної діри в HR 6819 було виявлено дослідниками з Обсерваторії La Silla Європейської південної обсерваторії (ESO) в Чилі.

Команда використовувала 2,2-метровий телескоп, щоб відстежити рух зірок-компаньйонів і виявити вплив чорної діри, яку вони обертають.

Популярні новини зараз
Українці ломляться у ТЦК перед ухваленням нового закону про мобілізацію: але добровольцями "майже не пахне" "Відрізати два міста, прикриваючись миром": відомий екстрасенс визначив плани росії на травень 2024 Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Тіна Кароль пішла у відрив без одягу та зі склянкою: "Я зцілюю себе"
Показати ще

Однак для того, щоб побачити зірки з Землі, не потрібно телескоп або бінокль — вони видно з південної півкулі в безхмарну ніч неозброєним оком

«ю"Ми були абсолютно здивовані, коли зрозуміли, що це перша зоряна система з чорною дірою, яку можна побачити неозброєним оком", - сказав автор статті і астроном Петро Хадрава з Академії наук Чеської Республіки у Празі.

Спочатку команда досліджувала систему HR 6819 як частина дослідження систем з двома зірками.

Однак, аналізуючи свої спостереження, вони були приголомшені, виявивши третє, космічне тіло - чорну діру.

Результати показують, що одна з двох видимих зірок обертається навколо невидимого об'єкта кожні 40 днів, в той час як друга зірка тримає більшу відстань.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Китай запустив у космос новий супутник зв’язку: епічне відео.

Як повідомляв портал Знай.ua Ілон Маск хоче "зігріти" Марс, скинувши термоядерну бомбу.

Також Знай.uа писав, що Ілон Маск знайшов заміну атомним бомбам на Марсі: дзеркала врятують людство.