Американські вчені створили розчин, який збільшує термін придатності фруктів на тиждень. Унікальність його полягає в тому, що нанесений на фрукти засіб можна спокійно з'їсти, або, за бажанням, легко змити.

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в Advanced Materials.

Розчин створили з таких інгредієнтів - яєчного білка, сухого яєчного жовтка, гліцерину, куркуми та нанокристалів целюлози. Усі компоненти перемішували у воді, нагрітою до 80°C. Потім розчин охолоджували до кімнатної температури та занурювали туди фрукти.

Для дослідження науковці використали банани, авокадо, полуницю та папаю. Після 8-11 днів на повітрі непокриті фрукти змінювали колір і псувались. А от покриті розчином фрукти залишалися свіжими протягом тижня.

Так, після 5 днів непокрита полуниця втратила 60% вологи, а покрита полуниця на 7 день втратил лише 35% вологи. Крім того, дослідники з'ясували, що після використання розчину фрукти не ставали такими м'якими, як фрукти без покриття.

Популярні новини зараз
З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію Пенсії пропонують підняти на 60%: щоб більше не перебиватися копійками Lifecell порадував абонентів: два тижні можна не платити "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня
Показати ще

Ще одною перевагою розчину на основі яєчного білка є те, що він пропускає кисень повільніше, через що фрукти довше залишаються свіжими. Науковці помістили бактерії кишкової палички на поверхню покритих фруктів та після ночі витримки її вже там не було .

Крім того, вчені запевняють, що покриття з фруктів легко змити: воно розчиняється у воді за дві хвилин. Розчин також не впливає на смак фруктів.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, вчені створили робота з повністю живих клітин

Як повідомляв портал Знай.ua, вчені створили штучну шкіру, яка може замінити справжню

Також Знай.ua писав, вчені створили електрокар з нескінченним запасом енергії