На Сонці стався потужний викид корональної маси. Потік розпеченої плазми відірвався від зірки 19 липня, повідомляє spaceweather.com.

Аналітики Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США вважають, що плазменна хмара може зачепити магнітне поле Землі 24-25 липня.

Подібний потік врізався в магнітосферу нашої планети 13 липня, він викликав на високих широтах полярні сяйва і привів до утворення лілових стрічок світла на небі.

полярне сяйво, фото: Астроверты/Стас Короткий, Гульнара Шанталь
полярне сяйво, фото: Астроверты/Стас Короткий, Гульнара Шанталь

Пурпурне світіння - рідкісне явище. Воно виникає, коли розпечений до 3000 ° C газ мчить до Землі зі швидкістю, яка перевищує шість кілометрів в секунду.

Пурпурне світіння, Фото: paceweatherarchive.com
Пурпурне світіння, Фото: paceweatherarchive.com

А астрономи НАСА помітили на Сонці пляму розміром із Землю. Відповідно до своєї магнітної полярності, вона є передвісником початку нового 25 циклу активності.

У Обсерваторії сонячної динаміки НАСА відзначають, що в 2020 році на зірці було 13 плям, десять з них - нового сонячного циклу.

Викиди корональної маси, спалахи призводять до виникнення магнітних бур на Землі. Сильні геомагнітні збурення небезпечні для космічних апаратів, вони можуть призводити до збоїв в роботі навігаційних і енергетичних систем, чинити негативний вплив на здоров'я метеозалежних людей.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, які липневі дні стануть неприємним сюрпризом для українців.

Як повідомляв портал Знай.ua, до Землі на шаленій швидкості мчить хвиля небезпечної радіації, бережіть голови.

Також Знай.ua писав, Сонячна система виводить "планетні війська" на парад.