Вченим з Університету Йоганнесбурга прийшла ідея створювати дешевий і міцний матеріал з волокон бананового листя.

Дослідженням поділилося видання Science Direct.

Вчені планують створювати еко-матеріал з волокон листя великих овочевих бананів - плантанів. Такі виростають переважно в Африці, Азії і Південній Америці. Для його виготовлення іспольщуєт ті частини рослини, які викидають після збору врожаю.

Бананові волокна об'єднують з вуглецевими нанотрубками і епоксидною смолою - виходить міцний нанокомпозитний матеріал, який можна іспольщовать для виробництва дверних панелей, внутрішніх кришок двигунів і шумоізоляції.

Фахівці впевнені, що новий матеріал зможе проявити себе в автомобільній промисловості. Так, матеріал з натуральних волокон не буде покриватися іржею, як метал. Він має більшу міцність і звуконепроникність - шуми і вібрації будуть менш відчутні.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Однак, у винаходу є і вагомі недоліки: він має слабку стійкість до нагрівання, невисокою ударною в'язкістю, а також поглинає воду.

Щоб зробити "банановий" матеріал придатним для повноцінного використання в автомобільній промисловості, будуть потрібні додаткові дослідження і експерименти.

Нагадаємо, раніше Google "поховав" одну з найкращих функцій Андроїд: пора переходити на Айфон.

Як повідомляв портал "Знай.ua", тестування нового автопілота Tesla зняли на відео: кермо краще не відпускати.

Також "Знай.ua" писав, що Ілон Маск пооещал допомогти своїм конкурентам.