Британські дослідники ідентифікували 50 нових планет за допомогою штучного інтелекту, що стало технологічним проривом в астрономії.

Читайте Знай в Google News!

Астрономи та комп'ютерні вчені з Уорікського університету створили алгоритм машинного навчання, щоб копатися в старих даних НАСА, що містять тисячі потенційних кандидатів на планети.

планета Земля, фото: catalogmineralov
планета Земля, фото: catalogmineralov

Однак не завжди ясно, хто з цих кандидатів справжній. Коли вчені шукають екзопланети (планети за межами нашої Сонячної системи), вони шукають провали у світлі, що вказує на те, що планета проходить між телескопом і своєю зіркою. Але ці провали також можуть бути викликані іншими факторами, такими як фонові перешкоди або навіть помилки в камері.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Але новий AI помітить різницю.

Фото з відкритих джерел, космос
Фото з відкритих джерел, космос

Дослідницька група навчила алгоритм, пройшовши через дані, зібрані нині вийшов на пенсію космічним телескопом НАСА Кеплер, який провів дев'ять років в глибокому космосі в рамках місії з пошуку планет. Як тільки алгоритм навчився точно відокремлювати реальні планети від помилкових спрацьовувань, його використовували для аналізу старих наборів даних, які ще не були підтверджені - саме там він виявив 50 екзопланет.

Ці 50 екзопланет, які обертаються навколо інших зірок, розрізняються за розміром від Нептуна до менше землі, йдеться в прес-релізі університету. Деякі з їх орбіт мають довжину до 200 днів, а деякі - всього один день. І тепер, коли астрономи знають, що планети реальні, вони можуть визначити пріоритети для подальшого спостереження.

Висновки дослідників були опубліковані минулого тижня в щомісячному бюлетені Королівського астрономічного товариства.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше.

Нагадаємо, що компанія Google покращила роботу браузера Chrome. Повідомляється, що тепер вкладки відкриті можна буде групувати, що зменшить навантаження на ОС. Втім, оновлення з'явиться через деякий час, і далеко не у всіх одночасно.

Як повідомляв Знай.uа, розробники WhatsApp прислухалися до прохань користувачів. Повідомляється, що в популярний месенджер додали функцію видалення старих файлів, які зберігаються в пам'яті телефону. Корисна функція, яка дозволить позбавлятися від непотрібних даних.

Також Знай.uа повідомляв, що дешеві китайський Смартфони часто мають кілька мінусів, серед яких наявність вбудованих вірусів, які крадуть у власників телефонів гроші, а також нав'язують їм рекламу.