Міжнародна група вчених-астрономів виявила, що у верхніх шарах атмосфери планети Венера присутність загадкових слідів фосфіну. Дане з'єднання є продуктом життєдіяльності живих організмів, і вченим поки невідомі інші джерела отруйного газу.

Читайте Знай в Google News!

Про можливі ознаки життя на найближчій до Землі планеті пише видання Live Science.

Венера, фото pxhere
Венера, фото pxhere

Фосфін було знайдено за допомогою комплексу радіотелескопів ALMA (Atacama large Millimeter Array) в Чилі і телескопа Джеймса Клерка Максвелла на Гаваях.

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Фосфін міститься в кількостях, які неможливо пояснити абіотичними механізмами, тобто процесами, в яких не беруть участь живі організми. На Землі їх виробляють анаеробні організми, які не використовують кисень для дихання.

Пейзаж Венери, зображення  NASA/JPL-Caltech/Peter Rubin
Пейзаж Венери, зображення NASA/JPL-Caltech/Peter Rubin

Отруйний газ також зустрічається в атмосфері газових гігантів через хімічні процеси, що відбуваються глибоко в їх надрах під тиском. Однак на Венері жодні відомі хімічні процеси не могли б привести до утворення фосфіну.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Раніше повідомляли, темна матерія Всесвіту існує: вчені знайшли докази.

Як повідомляв Знай.uа, астрономи просять Ілона Маска відмовитися від супутникового інтернету Starlink, названо причину.

Знай.uа писав, штучний інтелект допоміг астрономам виявити 50 екзопланет.