Років 15 тому, граючи в GTA Vice City на своєму комп'ютері, я мріяв що було б чудово грати в ігри на екрані великого телевізора, а не на маленькому 17 дюймовому моніторі. Сьогодні можливість грати на великому екрані це одне з головних переваг ігрових консолей. І від правильного вибору телевізора залежить зручність і комфорт ігрового процесу. Звичайно, консоль, не єдиний пристрій, який можна під'єднати до телевізора. Просунуті гравці часто використовують телевізори як екран для ноутбука або ПК.

Ринок телевізорів насичений моделями на різний смак і бюджет. Більшість моделей універсальні, вони ідеально підходять для перегляду YouTube, фільмів або старого доброго кабельного телебачення. Однак якщо ми говоримо про телевізор для ігор, необхідно звернути увагу на параметри, які не настільки важливі звичайному користувачеві, але критично необхідні геймеру.

Почнемо з того на що звертає увагу кожен при виборі телевізора, і що значною мірою впливає на задоволення від гри — діагональ екрану. Звичайно, на великому екрані дійсно більш комфортно грати, а ще такий телевізор задовольняє більше потреб користувача, адже його можна використовувати не тільки як девайс для гри, а і як кінотеатр. Головне — не забути врахувати оптимальну відстань між гравцем і екраном, при виборі діагоналі.

Звичайно розмір — це суто індивідуальні вподобання кожного користувача, але є певні рекомендовані параметри, які підійдуть більшості користувачів. Для телевізорів 49-55 дюймів це приблизно 2 м від екрана, для 65 дюймових моделей — близько 3,5 м. В іншому ж, вибір діагоналі телевізора скоріше залежить від вашого бюджету і від того для чого конкретно купується ТВ, чим якісніший контент і краща картинка, тим ближче можна його ставити.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Перейдемо до більш "технічних" деталей. Один з найважливіших параметрів для комфортної гри є вхідна затримка вводу (input lag), адже реакція у гравця повинна бути блискавичною, особливо, якщо говорити про шутери і перегони. Власне кажучи, затримка введення це різниця між натисканням на кнопку і реакцією на це натискання персонажа в грі. Це звичайно будуть мілісекунди, але вони дуже важливі, особливо в іграх онлайн, а тим більше в кіберспорті.

Для комфортної гри необхідно щоб input lag не перевищував 40 мс. Затримку близько 20 мс мають більшість кращих ігрових телевізорів на ринку. А у LG OLED цей показник і зовсім дорівнює близько 13 мс.

Іншим важливим параметром для гравця є частота оновлення матриці, тобто кількість оновлень кадру на екрані за одну секунду. Теоретично, ми не помітимо різниці на екрані якщо частота буде вище 25 Гц. Але це тільки теоретично, насправді людський зір зауважує цю різницю. Виражається це в тому, що гра стає більш плавною, зображення не смикається і грати в таких умовах набагато комфортніше.

Для ігрових телевізорів найкраща частота оновлення це 120 Гц. І це важливо, адже якщо ваш ігровий пристрій може відтворювати понад 60 FPS, то дешевші телевізори просто не зможуть відобразити все що вище цього показника.

Час відгуку це той проміжок за який піксель може змінити свій колір з одного на інший, і це сильно впливає на швидкість зображення того, що відбувається в грі. Чим менше показник, тим якісніше на дисплеї відбувається зміна картинки, і тим швидше буде реакція гравця, що особливо важливо в динамічних моментах.

Для комфортної гри рекомендуються телевізори з часом відгуку до 10 мс. У телевізорів LG OLED час відгуку - 1 мс, що є на даний час одним з найкращих результатів.

Крім того, бажано, щоб телевізор мав на борту новітній стандарт HDMI 2.1. Завдяки цьому стандарту ігрові телевізори можуть бути оснащені технологіями, які й забезпечують отримання надреалістичного ігрового досвіду.

Наприклад, змінна частота оновлення (VRR), яка особливо буде корисна коли частота оновлення телевізора і частота кадрів в грі не співпадають, технологія VRR синхронізує ці два значення що дає плавне зображення без розривів і накладок. Це дозволяє, мінімізувати кількість помилок зображення і вдвічі скоротити час вхідної затримки.

А ALLM дозволяє зменшити затримку відтворення кадрів роблячи гру швидшою, автоматично перемикаючись в режим з низькою затримкою введення.

Що щодо розширення екрану? Чим більше, тим краще, 3840x2160 пікселів (4K) це найоптимальніший варіант на сьогодні. Актуальні консолі на сьогодні PS4 Pro або Xbox One вже вільно справляються з розширенням 4К 60FPS, тому на FullHD розширення вже немає сенсу дивитися. Однак якщо брати телевізор з перспективою оновлення приставки через якийсь час (особливо зараз актуально зі швидким виходом PS5 в продаж), то звичайно найкращим вибором буде телевізор з роздільною здатністю 4К з частотою оновлення 120 Гц і підтримкою HDMI 2.1.

Фото 1 из 2.
Фото 2 из 2.

Перейдемо до одного з найбільш значущих параметрів, при виборі телевізора — типу дисплея. Від цього залежить на скільки детальним і реалістичним виглядатиме зображення на екрані.

Найпростішим варіантом є телевізор зі старою-доброю LCD-LED-матрицею. Однак рекомендую для геймінгу все ж вибирати з більш сучасних моделей матриць - OLED, NanoCell або QLED.

QLED (Quantum-dot Light-Emitting Diode - світлодіод на квантових точках) - технологія розроблена компанією Samsung. В її основі лежить модифікації традиційного LCD-дисплея. Між ним і світлодіодною панеллю розташований особливий плівковий нанофільтр на основі квантових точок. Структура квантових точок будується на кристалах діаметром від 2 до 10 нанометрів. Залежно від розміру кристалів змінюється колір, яким вони підсвічуються. Використовуючи кілька кристалів, можна отримати всі необхідні кольори.

Якщо говорити простими словами, QLED - це більш просунута форма звичайної LCD технології, де для отримання зображення як і раніше буде потрібно стандартне світлодіодне підсвічування.

Nanocell це технологія виробництва LED-екранів від компанії LG. Вона отримала свою назву завдяки спеціальним частинкам розміром близько одного нанометра, які доповнюють структуру матриці. Наночастинки поглинають непотрібні світлові хвилі для отримання чистого і яскравого зображення. Розроблена ця технологія на базі IPS матриці та має всі переваги таких панелей, а це дуже хороші кути огляду і більш реалістичне зображення кольорової гами. Перевага цієї технології полягає в тому, що вона точно відфільтровує кольори, щоб забезпечити найкращу якість зображення.

І ще одним, на мій погляд, мінусом є те, що це все-таки це просто подальший розвиток LCD технології.

OLED (Organic Light Emitting Diode - органічний світлодіод) це технологія в якій основним функціональним елементом є органічні світлодіоди. Кожний окремо взятий осередок є автономним джерелом світіння з індивідуально регульованою яскравістю.

Тобто, поруч зі світловим кольоровим пікселем в окремо взятий момент може перебувати білий або ж чорний. Таким чином, необхідність в підсвічуванні немає. Внаслідок цього, OLED телевізори виходять дуже тонкими й можуть відображати найдетальніші зображення навіть маленькі зірочки розміром з піксель.

У більшості OLED-матриць використовуються люмінофори, що працюють з RGB спектром, який складається з елементів червоного, синього і зеленого кольорів. Але у виробництві телевізорів цю схему доповнюють часткою четвертого кольору — білого. Ця технологія отримала назву WRGB і дозволяє досягти більш насиченою, природною і в той самий час реалістичною передачею всіх відтінків.

Однією з головних переваг OLED-дисплеїв є практично — ідеальний чорний колір. Уявіть собі, що граючи в Resident Evil 7 в який-небудь "темній" сцені ви будете відчувати дискомфорт тому що можуть відображатися не всі деталі та в темному кутку противника може бути просто не видно. Адже на телевізорі з простою LED-матрицею чорний це не зовсім чорний, а скоріше чорний з сірим. А для комфортної гри дуже важлива правильна передача кольору.

Це думаю головна причина, чому телевізори з OLED-матрицею відмінно підходять для геймінгу.

OLED-телевізори LG обладнані технологією самопідсвічуючихся пікселів, що забезпечує високу якість зображення, і швидкий відгук. Завдяки цьому, під час використання підключених ігрових консолей і домашніх ПК, зображення на екрані стає чіткішим. OLED-телевізори LG забезпечують неймовірно плавний ігровий процес з відмінним ефектом присутності.

OLED-телевізори LG перші телевізори, які компанія NVIDIA сертифікувала для геймерів. Відкрите RTX 20 серії та GTX 16 серії підтримують технологію G-Sync і сумісні з LG OLED. Технології G-Sync і FreeSync мінімізують розриви кадру під час гри. Завдяки цьому на PC можна насолоджуватися більш плавною грою без затримок.