Всього кілька років тому можна було відвідати Національний парк вулканів на Великому острові Гаваї, відправитися на кратер кратера Халема'умау в кальдері відомого активного вулкана Кілауеа в сутінках і стати свідком приголомшливого помаранчевого світіння вируючої лави внизу.

Читайте Знай в Google News!

Сьогодні картина зовсім інша. Ось вже більше року, як озеро лави, яке приваблювало відвідувачів більшу частину десятиліття, починаючи з 2008 року, зникло. Кратер частково зруйнувався, і озеро з гарячою водою на його місці повільно поглиблювалося і ставало все більш об'ємним.

Під час багатомісячного виверження Кілауеа в 2018 році озеро лави висохло, кратер деформувався і почав руйнуватися під тиском повторюваних землетрусів, в той час як лава вивергалася з тріщин в прилеглій нижній Східній рифтовій зоні вулкана, зруйнувавши ряд будинків.

Популярні новини зараз
Тарифи на світло дотягнуть до європейського рівня: без субсидії не вижити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше
Показати ще

Те, що в липні 2019 року починалося як кілька калюж серед валунів на дні кратера, продовжило неухильно зростати і стало одним з найгарячіших озер у світі.

Раніше в цьому місяці гавайська обсерваторія вулканів повідомила, що озеро досягло глибини 43 метри або 140 футів. У серпні Геологічна служба США виміряла температуру озера до 185 градусів за Фаренгейтом, яке, можливо, нагрівається місцевими газовими отворами або прилеглими каменями.

На додаток до температури опіку і постійної ймовірності вулканічних вибухів, USGS також повідомляє про розчинення діоксиду сірки в озері, який може утворювати сірчану кислоту. Так що це озеро могло спалити тебе різними способами.

Але поки ніхто не наближається до небезпечної водойми. Вчені використовували дрони для вилучення зразків та їх безпечного аналізу, сподіваючись, що хімічний склад зароджується озера може дати нове розуміння того, що відбувається в неспокійній зоні під ним.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше.

Нагадаємо, що Ілон Маск розповів, коли варто очікувати появи Starlink. За його словами, супутниковий інтернет з'явиться в доступі в найближчі роки, як тільки бізнес стабілізується.

Як повідомляв Знай.uа, додаток Google Meet для відеодзвінків вводить нові обмеження. Повідомляється, що дзвінки тепер обмежені 60 хвилинами.

Також Знай.uа повідомляв, Ілон Маск натякнув на швидке виробництво відразу двох нових електрокарів, які будуть проводитися на нових фабрика на території Європи. Один з автомобілів коштуватиме в районі 25 тисяч доларів.