Людство вперше посадило космічний зонд на астероїд. Після двох років перебування на орбіті астероїда Бенну, апарат все ж вдалося посадити на його поверхню.

З амбітним завданням впорався розроблений NASA космічний зонд Osiris-rex. Дворічне перебування на орбіті астероїда закінчилося успішною посадкою на його поверхню, повідомляє BBC.

Зонд супроводжував астероїд Бенну з 2018 року. Під час посадки він наблизився до небесного тіла буквально на кілька секунд. У NASA його маневр назвали high-five, що в перекладі означає - дай п'ять. Адже коротка посадка зонда нагадувала плеск двох долонь.

Головним завданням космічного апарату було зібрати зразки породи: він робив це за допомогою вибивають їх струменів газу, після чого вони потрапляли в спеціальний резервуар.

Як відбувалася операція, NASA показало на своїй офіційній сторінці Twitter.

Популярні новини зараз
Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

При вдалих розкладах вченим дістанеться близько кілограма матеріалу позаземного походження для досліджень, який доставлять на Землю для вивчення не раніше 2023 року.

Передбачається, що ці зразки зможуть багато чого розповісти нам про історію освіти таких небесних тіл, а також вказати які корисні копалини можуть міститися в даному астероїді.

Астероїд Бенну належить до класу так званих кам'яновугільних або вуглецевих астероїдів і знаходиться на відстані понад 321 млн кілометрів від Землі. Він був відкритий у 2013 році та названий на честь однойменної птиці, символу воскресіння давньоєгипетського бога Осіріса. Своєю формою астероїд нагадує дитячу дзиґу, а розміром приблизно з нью-йоркський хмарочос Емпайр-стейт-білдінг.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, відомий астрофізик попередив про падіння астероїда напередодні виборів в США

Як повідомляв портал Знай.ua, до Землі наближається астероїд розміром з багатоповерхівку

Також Знай.ua писав, астронавти показали дивне відео з орбіти