Як виявилося, обертання нашої планети Земля – непостійне. Блакитна кулька час від часу крутиться навколо своєї осі то швидше, то повільніше. Якщо згадати шкільні уроки фізики та географії, то можна згадати, чи пов'язано це з рухом ядра планети, кліматом, станом атмосфери та іншими факторами.

Тому астрономічний час постійно доводиться коригувати через розсинхронізацію з точним і незмінним атомним годинником. Зазвичай людству доводиться додавати секунди, якщо розсинхронність перевищує 0,4 секунди.

Тепер учені кажуть, що доведеться забирати секунди, і вперше це може статися вже цього десятиліття. Про це пише GSMinfo.

Планета Земля. Фото: Youtube
Планета Земля. Фото: Youtube

А це пов'язано з тим, що обертання Землі з 2020 року помітно збільшилося. Під кінець 2021 року повідомлялося, що такий стан справ змушує запровадити "додаткову негативну секунду" протягом наступних 10 років, і тепер ця інформація підтверджується. Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Nature, приблизно в 2029 році годинник може пропустити одну секунду. Вперше історія.

Популярні новини зараз
"Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

Також про це розповів провідний автор дослідження Дункан Агнью, геофізик з Інституту океанографії Скрипса при Каліфорнійському університеті в Сан-Дієго.

Планета Земля, фото Pixabay
Планета Земля, фото Pixabay

"Це безпрецедентна ситуація, і вона має велике значення. Це не величезна зміна обертання Землі, яка призведе до катастрофи, але в цьому є щось чудове. Це ще одна ознака того, що ми знаходимося в дуже незвичайному часі", - заявив Дункан. Вогню.

Звичайно, звичайна людина жодним чином не відчує віднімання однієї секунди, але для систем, які залежать від точних вимірів часу, це справді серйозна річ. Одним із найбільш показових прикладів важливості події є супутникова навігація.

Тут все зводиться до того, що приймачі Землі отримують сигнали з супутників з точністю до мілісекунд. Все тому, що саме за часом проходження сигналу розраховується місце на Землі, і відхилення часу всього на секунду може призвести до катастрофи.

Нагадаємо, звільнили за незмиті "кавелдики": чоловік втратив нову роботу через свою неуважність.

Раніше повідомлялося, що володарка найбільших губ зробила за один раз 6 ін'єкцій в обличчя: "Хочу більше і не зупинюся".

Також, молоду жінку вважали мертвою, але вона "воскресла" в мішку для трупів.