Багатьом українцям ускладнили життя ракетні атаки росіян на об'єкти енергетичної інфраструктури. Складність не тільки в регулярних відключеннях світла, але й у проблемах з доступом до Інтернету.

Перебої у роботі мережі ускладнюють робочі процеси, негативно впливаючи на комфорт споживачів та економіку країни загалом.

Але, за словами представника Мінцифри, який очолює директорат розвитку інфраструктури широкосмугового доступу до інтернету, Юрія Мацика, вихід уже знайдено.

Доступ в Інтернет. Фото: скрін youtube
Доступ в Інтернет. Фото: скрін youtube

Незабаром усі українці зможуть вільно користуватися інтернетом навіть під час вимкнення світла.

Популярні новини зараз
Українців огорнуть спекою, але не дадуть забути про грози: прогноз погоди до 23 червня ПриватБанк роздаватиме клієнтам грошові подарунки: мінімум 150 грн, максимум – 5000 грн Нові правила для водіїв: де і коли можуть перевіряти військовий квиток Українцям будуть по-новому вручати повістки: все зміниться з 16 липня
Показати ще

Рятівна технологія

Як зазначив Юрій Мацик, деякі українські провайдери вже почали використовувати провідну технологію xPON (пасивні оптоволоконні мережі), завдяки якій можна вільно користуватися інтернетом навіть за відсутності електроенергії. За словами чиновника, ця технологія поки що вважається кращою і може забезпечити безперебійний доступ до мережі навіть під час тривалого блекауту.

Швидкісний інтернет. Фото: скрін youtube
Швидкісний інтернет. Фото: скрін youtube

Технологією xPON зараз користуються вже близько 41% користувачів Інтернету. Зокрема, у березні поточного року, коли Харківська область страждала від тривалих вимкнень світла, місцеві жителі зберігали доступ до інтернету лише завдяки xPON. За даними чотирьох провайдерів, які використовували цю технологію, 99% клієнтів під час відключень мали доступ до мережі.

Більше того, мережа працювала в умовах повного знеструмлення понад 3 доби. Тому українцям варто перевірити, чи використовують їх провайдери технологію xPON, щоб під час чергового блекауту не залишитися "відрізаними" від мережі.

Павербанк. Фото: Youtube
Павербанк. Фото: Youtube

Корисні гаджети під час вимкнення світла

Окрім вибору провайдера, який використовує технологію xPON, українцям також радять запастися деякими корисними гаджетами, які допоможуть їм підтримувати нормальну життєдіяльність під час відключення світла.

Зокрема, варто придбати потужний Power Bank і спеціальний шнур-перехідник, за допомогою якого можна буде приєднати до нього Wi-Fi роутер.

Нагадаємо, Lifecell відключить номер: хто в зоні ризику.

Раніше повідомлялося, що готуємося до зими: як пережити планові відключення електроенергії і чим запастися.

Також, Київстар пояснили, чому абонентам вимкнуть 3G.