Український наносупутник PolyITAN вже 10 років продовжує свою космічну подорож попри перепони. Запущений у 2014 році на ракеті "Дніпро" цей кубик розміром 100×100×100 мм став справжнім феноменом довговічності, оскільки залишається активним навіть після того, як інші супутники того ж запуску вже давно вийшли з ладу.

PolyITAN єдиний із 33 супутників, які того ж року запустило ще 17 країн, що до сих пір працює у космосі. Проект супутника став справжнім проривом для Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського (КПІ).

Про це Іститут повідомив у своєму Facebook.

Розробка супутників у КПІ / фото: Facebook
Розробка супутників у КПІ / фото: Facebook

"Це своєрідний рекорд, тому що взагалі ми розраховували, що супутник працюватиме на орбіті приблизно рік", – сказав проректор з наукової роботи КПІ Вітай Пасічник.

Популярні новини зараз
Водійські права стануть недійсними: коли і чому варто отримати нові документи Продукти продаватимуть за новими правилами: чи постраждає звичний раціон українців "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником У платіжках будуть нові суми: українців попередили про зміни у тарифах
Показати ще

На попередніх наносупутниках КПІ відпрацював усі ключові системи життєзабезпечення космічних апаратів: від системи живлення, заснованої на сонячних батареях, до системи зв'язку із наземною станцією.

Це надихнуло команду КПІ на подальші розробки і зараз вони завершують створення четвертого космічного апарату.

Розробка супутників у КПІ / фото: Facebook
Розробка супутників у КПІ / фото: Facebook

PolyITAN-12U новий наносупутник від КПІ імені Ігоря Сікорського, який зараз розробляється та моніторитиме територію України:

  • він зможе передавати дані аграріям для спостереження за станом полів,
  • допоможе ДСНС стежити за повенями, пожежами та іншими катаклізмами практично у реальному часі.

Також у команди КПІ на завершальному етапі розробки супутник для моніторингу озонового шару Землі, який вони роблять разом із Познанською політехнікою. І це ще не все! Є кілька крутих проектів, які універ планує реалізувати.

Наприклад, BioSat супутник із рослинами в капсулі, який допоможе зрозуміти, як вони ростуть в умовах невагомості та радіації. А GraviSat досліджуватиме коливання гравітаційного поля Землі.

Проректор університету обіцяє, що всі ці проекти незабаром будуть готові та вирушать до космосу.

Вчені / фото: Facebook
Вчені / фото: Facebook

Звідки КПІ бере кошти на проекти

Київська політехніка розпочала свою космічну програму понад десять років тому, створивши перший український наносупутник міжнародного формату CubeSat PolyITAN-1.

Другий супутник, PolyITAN-2-SAU, було запущено у 2017 році за допомогою ракети Atlas з мису Канаверал, а третій PolyITAN-HP-30 на початку цього року ракетою SpaceX.

Фінансування нових проектів залишається складним завданням. У 2021 році на розробку PolyITAN-12U було виділено 8,3 млн. грн, але після початку повномасштабного вторгнення фінансування скоротилося.

Наприкінці 2022 року додаткові 5,2 млн грн було виділено для завершення робіт зі створення та тестування супутника. Проте для комерційного запуску знадобиться ще близько $500 000 і зараз КПІ активно шукає закордонних партнерів для покриття цих витрат.

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що МКС хочуть знищити, довіривши це Ілону Маску: "супутник" Землі хочуть втопити в океані вже скоро

Вам буде цікаво дізнатися, наш Всесвіт може виявитися величезним бубликом - вчені зробили вражаючу гіпотезу

Читайте також: вчені планують вирішити проблему нестачі електроенергії у світі, взяв у борг у Сонця