Чи може штучний інтелект замінити коміків? Комікеса Карен Хоббс вирішила перевірити це на практиці та провела стендап-шоу із жартами, створеними ШІ. ChatGPT, навчений на мільярдах даних, зміг написати текст, який виглядав розумно, але чи викликав він сміх? Не дуже.

Коли Хоббс вийшла на сцену, вона попередила: якщо публіка сміятиметься, коміки залишаться без роботи. Але зал реагував швидше стримано та трохи розгублено.

Ось які жарти написав GPT:

"Одного разу я дав своїй дружині флакончик із клеєм замість флакончика із губною помадою. Вона досі зі мною не розмовляє"

Популярні новини зараз
Українка була в шоці від харчування в школі – таке і свиням соромно давати Плату за світло нараховуватимуть по-новому Збільшили штрафи за неявку до ТЦК: скільки треба витягти з заначки В Україні ухвалили "історичне" підвищення податків: головні нововведення
Показати ще

"Побачення – це як шопінг. Ви йдете шукати те, чого вам хочеться, а в результаті отримуєте те, що вам не потрібно".

Ви самі можете уявити реакцію, з якою подивився на Хоббс зал. Дівчина зізналася, що ніколи не почувала себе дурнішою. І це показало одну важливу річ: ШІ може вигадувати жарти, але тільки справжній комік розуміє, як це стояти перед публікою і відчувати їхню реакцію. Поки що ШІ не загрожує їхній роботі.

ChatGPT, скріншот: YouTube
ChatGPT, скріншот: YouTube

Як і чому штучному інтелекту вдається жартувати

Ліс Карр, професор веб-науки, сказав, що ШІ просто повторює та змінює вже існуючі жарти, а не створює щось нове та оригінальне. ШІ може запозичувати жарти у коміків, які публікують свої виступи у соцмережах.

Майкл Раян зі Стенфорда вважає, що в майбутньому ШІ зможе робити комедійні постановки, які будуть справді смішними. Але поки що жарти від ІІ виглядають трохи плоскими і часто викликають більше сміху своїм походженням, ніж змістом.

люди сміються
люди сміються

Дрю Горенц, докторант Університету Південної Каліфорнії, вивчає психологію гумору та намагається пояснити, чому жарти викликають сміх. В рамках свого дослідження він порівняв жарти, створені людьми, з тими, що генерує штучний інтелект, і здивувався, коли цифрові жарти виявилися популярнішими серед людей.

Горенц стверджує, що можливості великих мовних моделей, таких як ChatGPT у створенні гумору недооцінені. Він пояснює, що результат жарту багато в чому залежить від того, наскільки конкретним є запит, з яким ШІ працює.

Наприклад, якщо ШІ дають розмите завдання "сказати щось смішне", він може видати невдалий жарт. Але якщо дати більш точну та деталізовану підказку, ШІ може згенерувати цілком вдалу репліку.

ChatGPT, скріншот: YouTube
ChatGPT, скріншот: YouTube

Навіть професійним комікам не завжди виходить імпровізувати на місці, якщо їх раптово просять пожартувати. Тому конкретні інструкції допомагають і людям, і ШІ краще впоратися із завданням.

Деякі ШІ моделі, спеціально налаштовані на створення гумору, могли б генерувати більш успішні жарти, ніж універсальні моделі, такі як ChatGPT або Google Gemini, які розроблені для більш загального використання.

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що персонаж Five Nights at Freddy's став реальністю: ChatGPT вставили в плюшеву коалу

Вам буде цікаво дізнатися, китайські робособаки з автоматами вже вміють бігати і навіть вбивати: Пентагон поспіхом звернувся до Сенату

Читайте також, водії зникнуть, усі стануть "шумахерами": людям розповіли про машини майбутнього