Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які люблять проводити вільний час за відеоіграми, є цікава новина. Експеримент журналу Nature Human Behaviour розкрив вплив відеоігор та володіння консолями на людську психіку, зруйнувавши стереотип про шкідливість віртуальних розваг.

Так, за часів COVID-19 у Японії діяло унікальне обмеження: щоб придбати ігрову консоль, потрібно було виграти цю можливість у лотерею. Саме цей фактор дозволив журналу Nature Human Behaviour провести цікаве дослідження.

Про цю історію розповіло видання Nature.

Гра на консолях, скріншот: YouTube
Гра на консолях, скріншот: YouTube

Відеоігри знижують стрес і роблять людей щасливими

У рамках наукової роботи протягом 2020-22 років було опитано майже 100 тисяч осіб віком від 10 до 69 років. Опитування оцінювало їх рівень стресу, тривожності та задоволеності життям загалом.

Популярні новини зараз
Тарифи на воду викликали паніку: прогнозують зростання цін та звільнення Прогноз погоди на кінець вересня: коли в Україну прийдуть перші заморозки Звільнення із ЗСУ за власним бажанням: у Раді збираються прийняти важливий закон Будуть "чорні" дні та обстріли: тарологиня розповіла про долю українських міст
Показати ще

Серед загальної кількості респондентів було 8 тисяч "переможців" консольної лотереї та, як виявилося, наявність хоча б одного ігрового девайсу суттєво допомагає покращити психологічний стан.

Зазначається, що геймери ставали задоволені власним життям, а ефект був порівнянний з отриманням підвищення на роботі або поліпшенням умов проживання.

Гра на консолях, скріншот: YouTube
Гра на консолях, скріншот: YouTube

Яка консоль найкраще втамовує стрес

Цікаво, що вплив консолей на психіку геймерів був однаковим.

Найкращі показники зменшення стресу показала Nintendo Switch, а ефект від володіння нею вчені навіть порівняли з відвідуванням психотерапевта.

Гра на консолях, скріншот: YouTube
Гра на консолях, скріншот: YouTube

На другому місці виявилася PlayStation 5, яка показала хоч і слабкий, але відчутний позитивний ефект на ментальне здоров'я геймерів.

Крім того, вчені виявили цікаву закономірність: Switch більше допомагала зрілим чоловікам, які також використовували її як інструмент для сімейного дозвілля, в той час, як PS 5 стала великою втіхою для молоді.

Нагадаємо, бігай, стрибай, плюй та бий: гра Rockstar, яка з 2006 року припадала пилом, отримає ремайстер.

Раніше повідомлялося, що симулятор дуже "брудної" роботи захоплює Steam: чим залучила гравців Crime Scene Cleaner.

Також? всі втомилися чекати: геймерам відповіли, коли почнуть збирати Nintendo Switch 2.