Американські науковці вперше виявили частинки мікро- та нанопластику у мозку людей. Їхнє дослідження, проведене на зразках тканин мозку, печінки та нирок від померлих людей, виявило, що концентрація мікропластику в мозку значно перевищує його кількість в інших органах.
У мозку вміст пластику був у 7-30 разів вищий, ніж у печінці чи нирках. Більше того, за останні вісім років кількість мікропластику в мозку зросла на понад 50%.

Людський мозок
Людський мозок

У 2016 році в мозкових тканинах було знайдено 3,057 мікрограмів мікропластику на грам, а в 2024 році ця цифра збільшилася до 4,806 мікрограмів. Деякі зразки містили аж до 8,861 мікрограмів мікропластику на грам.

Найбільше виявили частинки поліетилену, що складає близько 74% від загального вмісту мікропластику в мозку. Мікропластик може мати серйозні наслідки для здоров'я.

Нове дослідження жіночого мозку показало цікаві результати
Нове дослідження жіночого мозку показало цікаві результати

Оскільки всі зразки були взяті з фронтальної кори мозку, яка часто страждає від нейродегенеративних хвороб, вчені вважають, що може бути зв'язок між зростанням мікропластику та хворобою Альцгеймера і деменцією.

Популярні новини зараз
Українців закликали виходити на пенсію пізніше – сил вистачить Місячне затемнення 18 вересня та кохання: для яких знаків Зодіаку цей день принесе шанс на яскраві почуття Якщо хочете жити – відмовтеся: три категорії продуктів, що підвищують ризик онкології Не беріть слухавку, якщо бачите ці номери: шахраї залишать без копійки
Показати ще

Проте, щоб це підтвердити, потрібні додаткові дослідження. Мікропластик також знаходили в інших органах людини.

вчені дослідили людський мозок
вчені дослідили людський мозок

Мікропластик знайшли у крові 17 з 22 людей та у серці, де виявили дев'ять різних видів пластику. Це забруднення артерій пов'язане з підвищеним ризиком інфарктів, інсультів та ранньої смертності.

Дослідження також показали, що мікропластик є у чоловічих статевих залозах, що може погіршувати репродуктивне здоров'я. Це серйозна глобальна проблема для здоров'я людей.

Нагадаємо, все в твоїй голові: вчені довели користь "порожніх" ліків, які називають плацебо

Раніше ми писали про те, що в інтернеті зростає популярність "сайтів смерті": все більше людей шукають онлайн партнерів для спільного суїциду

Крім того, Знай.ua повідомляв, таке "кохання" довго не протягне: психологи розібралися, чому люди до кінця життя залишаються самотніми