Роботи-пилососи вийшли з-під контролю після того, як хакери змусили їх повстати проти своїх власників.

Машини почали переслідувати людей та їхніх вихованців по хатах, вигукуючи непристойності та расові образи зі своїх бортових динаміків. Технічні жартівники вигадали, як обійти систему безпеки і взяти під контроль ECOVACS Deebot X2 китайського виробництва.

Робот-пилосос
Робот-пилосос

Потім вони використовували роботів-прибиральників, щоб тероризувати їх власників у скоординованих атаках кількома містами. Адвокат Деніел Свенсон дивився телевізор, коли його "бот почав давати збої".

"Це було схоже на перерваний радіосигнал або щось таке" - сказав він. - Можна було почути уривки голосів» .

Популярні новини зараз
Вимоги до пенсіонерів посилили: доведеться працювати до останніх сил – виплат не буде Виходу немає: в Україні АЗС недоливатимуть палива на 5-6% менше На блокпостах посилять перевірки: що потрібно мати при собі Мінімум 2400 грн: пенсіонерам готують доплати, які залежатимуть від стажу
Показати ще

Через додаток пилососа він побачив, що хтось сторонній отримав доступ до прямої трансляції з камери та функції дистанційного керування.

Вважаючи це помилкою, він скинув пароль, перезавантажив робота і знову сів на диван поруч із дружиною та 13-річним сином. І відразу він знову почав рухатися.

"У мене склалося враження, що це була дитина, можливо, підліток, - сказав експерт з правових питань з Міннесоти, США. - Можливо, вони просто перескакували з пристрою на пристрій, втручаючись у життя сімей. Це був шок, а потім це було схоже на страх і огиду.

Хакер. Фото: скрін youtube
Хакер. Фото: скрін youtube

Він вимкнув робота і замкнув його в гаражі. Декілька власників по всій території США повідомили про подібні атаки хакерів. Того ж дня Deebot X2 переслідував собаку свого власника по всьому будинку за 1500 миль від Лос-Анджелеса.

Робот керувався дистанційно, і через динаміки лунали образливі коментарі. Потім інший робот ECOVACS за 800 миль звідси, в Ель-Пасо, штат Техас, почав виригати расистські образи на адресу свого власника, доки той не відключив його.

Незрозуміло, скільки всього пристроїв було зламано. Деніел сказав, що коли він поскаржився компанії на те, що "зламаний робот знаходиться посеред моєї вітальні, спостерігає за нами і, можливо, записує нас", співробітники спочатку йому не повірили.

Однак пізніше йому повідомили, що його обліковий запис та пароль було отримано уповноваженою особою, і компанія розпочала розслідування безпеки.

Нагадаємо, що десь "зависає", що дивиться і кому пише: як налаштувати безпеку в смартфоні дитини.

Раніше ми дивилися, як витягти "максимум" з недешевої підписки на Netflix та дивитися фільми офлайн.