Три десятиліття тому, 12 березня 1989 року, англійський фахівець в області інформатики сер Тімоті Бернерс-Лі (Tim Berners-Lee) запропонував керівництву CERN глобальний гіпертекстовий проект, який дозволив би вченим організувати спільне зберігання і загальний доступ до інформації. Це був проект Всесвітньої павутини — World Wide Web або WWW, який був схвалений і реалізований. І хоча всесвітня павутина виглядає інакше, і призначена для зовсім інших цілей, 30 років тому на цей проект були зовсім інші плани.

Ключові елементи, які Бернерс-Лі розробив і реалізував спільно зі своїми соратниками, і зараз лежать в основі Павутини. Це ідентифікатори URL (приватний випадок уніфікований ідентифікатор ресурсу URI), протокол передачі гіпертекстових документів HTTP і мова розмітки документів HTML. І хоча зараз це здається звичайними і очевидними речами, в той час це був справжній прорив для ери комп'ютерних технологій.

В рамках проекту були вироблені перші специфікації, які стали стандартами WWW, створений перший у світі веб-сервер “httpd” і перший в світі гіпертекстовий веб-браузер, одночасно служив редактором HTML, що працює за принципом WYSIWYG (What You See Is What You Get — “що бачиш, то і отримаєш”).

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Винаходи та розробки такого рівня трансформують уявлення людей про те, як використовувати нові технології. Павутина працює на основі мережі Інтернет, але саме її багато користувачів і вважають інтернетом. Втім, зараз від першої в світі мережі мало що залишилося. Втім, це до кращого.

Нагадаємо, що компанія Xiaomi приготувала приємний сюрприз для користувачів прошивки MIUI 10. Повідомляється, що в цей раз компанія додала функцію для швидкого доступу до додатків. Це спростить використання смартфона.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що голосовий помічник від Apple, Siri, здатна виштовхувати воду з динаміків. Повідомляється, що Siri запускає звук на такій частоті, яка здатна виштовхнути воду з динаміків. Чудова можливість для тих, хто любить приймати душ разом зі своїм телефоном. Судячи з усього, миска з рисом більше не потрібна.

Знай.uа писав, що старий баг в прошивці iOS від Apple знову дав про себе знати. На цей раз, компанія так і не прибрала чи не головний недолік операційної системи для iPhone і iPad. Баг полягає в тому, що при перекладі на літній час, смартфон може і не перевести час в автоматичному режимі.