В Ізраїлі археологи виявили руїни стародавнього міста. Його місце розташування якого збігається з біблійним поселенням Секелаг, де Давид переховувався від переслідувань царя Саула.

Знахідку виявила міжнародна команда археологів на чолі з професором Йосефом Гарфинкелем з Єврейського університету.
Читай Знай.uа оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Під час розкопок на півдні країни, які почалися ще у 2015 році, група ізраїльських і австралійських археологів виявила руїни поселення філістимлян, а поверх них — більш пізні споруди та артефакти часів правління Давида зі слідами спустошення.

У пошуках Секелагу були відпрацьовані 12 різних версій. Але ні в одному з цих місць не було ознак послідовної зміни філістимлянського поселення і поселення ери царя Давида. Вони знайшлися тільки при розкопках в Хірбет ар-Раї.

У філістимлянському шарі, що датується XII-XI століттями до нашої ери, вчені виявили залишки масивних кам’яних будівель, знаряддя праці, посуд і масляні лампи. У верхньому шарі виявилося сільськогосподарське поселення часів царя Давида — початку X століття до нашої ери. Його історію обірвала сильна пожежа, що знищила споруди. У різних приміщеннях були знайдені близько сотні цілих керамічних судин.

Популярні новини зараз
"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Секелаг — місто-форт, згадується в Книзі Царств, найчастіше в Книзі Самуїла. Саме в це місто втік молодий Давид зі своїми прихильниками в пошуках укриття від Саула, засновника єдиного Ізраїльського царства. Йому надав притулок цар филистимський Анхус. Місто гравло роль фортеці при набігах гешуритов, гирзитов і амаликитян. Згодом амалики зруйнували і спалили місто, а населення поневолили.

Секелаг не раз згадується в старозавітних текстах. Цар Гефський Анхус дозволив жити в містечку Давиду, коли той рятувався від царя Саула. Звідси ж Давид відправився в Хеврон, де сам був помазаний на царство. Крім того, в Біблії описується набіг на Ціклаґ амалікетян, які спалили його і взяли в полон жителів.

Нагадаємо, що вчений знайшов живого прибульця під час розкопок.

Як повідомляв портал Знай.uа, в ході розкопок поховання в Китаї археологи знайшли бронзовий глек з рідиною, яка вважалася "еліксиром безсмертя".

Також портал Знай.uа писав, що в Єгипті близько стародавньої Олександрії виявили церкви IV століття.