Діра в озоновому шарі досягла свого піку в 6,3 млн квадратних миль 8 вересня, а потім скоротилася до менш ніж 3,9 млн квадратних миль буквально за кілька тижнів. Про це йдеться в повідомленні NASA, передає Dailymail.

За словами фахівців, протягом років з нормальними погодними умовами, озонова діра зазвичай збільшується до максимальної площі близько 8 млн квадратних миль наприкінці вересня або початку жовтня.

Головний науковий співробітник NASA з наук про Землю Пол Ньюман зазначив, що причиною аномального зменшення озонової діри є підвищення температури в стратосфері. Але це не ознака того, що атмосферний озон стрімко відновлюється.

До речі, це вже втретє за останні 37 років, коли високі температури повітря обмежують виснаження озонового шару. Фахівець NASA Сьюзен Страхан впевнений, якщо б потепління не сталося, над Антарктидою була б озонова діра звичних розмірів. При цьому зв'язок між унікальними зразками і зміною клімату не спостерігається.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

Незважаючи на вжиті кроки, що обмежують або повністю забороняють використання озоноруйнівних реагентів у промисловості, їх в атмосфері занадто багато. Тому процес "загоєння" озонового шару займе десятки років.

Вчені прогнозують, що в Північній півкулі озоновий шар повністю відновиться тільки до 2030-х років, а на всій планеті — до 2060 року.

Нагадаємо, NASA показало космічний портал в інше вимірювання.

Як повідомляв портал Знай.uа, NASA представило два скафандра для місячної місії "Артеміда".

Також портал Знай.uа писав, що інженер NASA Девід Бьорнс придумав концепцію двигуна, який дозволяє космічному кораблю досягати 99 відсотків швидкості світла.