Астрономи з Чикагського університету виявили, що відкрита у 2017 році екзопланета KELT-9b є найгарячішою з відомих планет. Атмосфера космічного об'єкту настільки розпечена, що молекули водню на ній розпадаються на атоми Гідрогену.

Відповідне дослідження було опубліковане в науковому журналі Astrophysical Journal Letters.

Планета, що за своїм розміром втричі більша за Юпітер, дуже наближена до свого сонця, через що й отримує величезну кількість теплової енергії. Окрім того, об'єкт повернутий до зірки лише одним боком, що викликає ще більшу концентрацію тепла на поверхні екзопланети.

За оцінками вчених температура атмосфери планети перевищує 4200 градусів Цельсія, що гарячіше багатьох зірок. Цього достатньо, щоб водень розпався на окремі атоми, які в результаті циркуляції переносяться на темну сторону KELT-9b, де атоми знову пов'язуються між собою у молекули водню H2.

Екзопланета KELT-9b

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

KELT-9b розташована на відстані біля 670 світлових років від Землі, що робить її недосяжною у найближчому майбутньому.

Нагадаємо, раніше космічний апарат зафіксував нову екзопланету: як очне яблуко.

Як повідомляв портал "Знай.ua", екзопланета може знищити все живе: людству не врятуватися.

Також "Знай.ua" писав, що екзопланета Проксима b виявилася населеною: земляни отримали повідомлення від прибульців.