Національна урядова агенція NASA опублікувала реставровану версію фотографії “Pale Blue Dot” до 30-літнього ювілею з дати зйомки.

Про це повідомляє пресслужба управління.

У 1990 році космічний апарат Voyager-1 зробив фотографію Землі, яка до сих пір є одним з найвідоміших портретів нашої планети. Світлина отримала назву “Pale Blue Dot”, українською цю назву перекладають як “Бліда Блакитна Цятка.” Фотографію було зроблено на відстані 5,9 млрд км від Землі.

Pale Blue Dot, оригінальне зображення
Pale Blue Dot, оригінальне зображення
Pale Blue Dot, оригінальне зображення

Місією Voyager-1 було дослідити Юпітер та Сатурн (з якою супутник успішно впорався), фотографія ж Землі постала побічним проектом команди. На честь 30-ліття фотографії було вирішено її оновити.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Оригінальна світлина є контамінацією трьох фотографій, зроблених одним зондом з використанням трьох фільтрів. Оновлена версія - перебалансована у кольорі, через що чіткість зображення зросла. На новій версії, окрім темряви космосу та цятки Землі можна побачити промінь Сонця, у якому і живе наша планета.

Pale Blue Dot, реставроване зображення
Pale Blue Dot, реставроване зображення

Voyager-1, до речі, завершивши свою першу місію, продовжив розвідувати загадки космосу. На сьогодні, цей супутник - рекордсмен. По-перше, він найшвидший космічний апарат, який полишав Сонячну систему. По-друге, він перебуває на максимально віддаленій відстані від Землі, що робить його першим об'єктом зробленим людьми, який зумів подолати таку дистанцію.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше NASA показало схід Сонця з МКС: унікальні кадри.

Як повідомляв портал "Знай.ua", NASA відчіняє двері космічного готелю для кожного бажаючого в 2020 році.

Також "Знай.ua" писав, що NASA повертає космічний корабель додому після складної місії: за приземленням стежитиме весь світ.