На YouTube-каналі “#hypetech” з'явилося нове відео, яке розповість про коронавирусе, і про те, як технології рятують людство від масової загибелі.

Як ІІ виявив епідемію?
Китайська влада ніколи не славилися прозорістю та відкритістю. Чого тільки стояли відчайдушні спроби Китаю приховати спалах епідемії атипової пневмонії в дві тисячі третьому році. Але в 2020 Китай показав себе з протилежного боку. Воно й не дивно, адже приховати інформацію в сучасному світі набагато складніше.
І тут справа не тільки в швидкості розповсюдження інформації і глобальності інтернету, але і в рівні розвитку сучасних технологій.


Уявіть собі штучний інтелект, який вивчає активність мільярдів людей в соціальних мережах і здатний передбачити їх подальші дії чи епідемії. Звучить фантастично і трохи моторошно, чи не правда? Саме подібну систему розробила Канадська компанія BlueDot.


Аналітичні інструменти BlueDot працюють за допомогою штучного інтелекту здатні аналізувати пошукові запити, записи в соціальних мережах і багато інших джерел. Також, система BlueDot може розпізнавати емоційний окрас текстів і робити висновки про стан громадського здоров'я в будь-якому куточку світу.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Коронавірус, фото: Getty Images
Коронавірус, фото: Getty Images

Самі BlueDot називають себе "цифровий компанією охорони здоров'я, яка використовує аналітику великих даних для відстеження і прогнозування поширення найбільш небезпечних інфекційних захворювань у світі".


Можна було б сказати, що це все нісенітниця і штучний інтелект не здатний на таке, але факти говорять про зворотне. Саме компанія BlueDot ще в грудні дві тисячі дванадцятого року попередила світ про можливу епідемію в Китаї і навіть передбачила початкове напрямок епідемії - з Уханя в Токіо.

Соціальний контроль

Незважаючи на відкритість Китайських властей в питанні коронавіруса, спроби контролю новин все ж були. Ні для кого не секрет, що такі соціальні мережі як Facebook, Twitter і Instagram не працюють в Піднебесній. Основними платформами для обміну інформацією в Китаї є WeChat і Weibo. Саме в цих соц мережах китайські громадяни обмінювалися інформацією про карантин і ситуації в країні в цілому. Але несподівано для себе, кілька тижнів тому користувачі виявили, що їх акаунти в WeChat були заблоковані.


Пізніше влади повідомили, що це було зроблено з метою запобігання фейків про епідемію. І дійсно, фейків було не мало. Найпопулярнішим вкиданням стала історія про те, що вживання алкоголю і вдихання кунжутного масла допоможе в лікуванні вірусу. Також влада офіційно заявили про посилення заходів проти поширення дезінформації про вірус. За поширення чуток та неправдивої інформації тепер можуть засудити до 15-ти років позбавлення волі.

Коронавірус в Італії, фото: Reuters
Коронавірус в Італії, фото: Reuters


Швидка технологічна допомога
Практично відразу ж після початку епідемії лідери в галузі штучного інтелекту - Baidu, Tencent і Alibaba повністю безкоштовно надали свої технології для боротьби з коронавірусом.
Компанія Baidu надала центрів з профілактики епідемій та науково-дослідним структурам - безкоштовний доступ до власного алгоритму штучного інтелекту, щоб допомогти в пошуку вакцини. Компанія Tencent надійшла аналогічно і відкрила підрозділ хмарних обчислень Tencent Cloud для вчених.


Також, підрозділ хмарних обчислень Alibaba Cloud запропонувало свою технологію скринінгу білка, секвенування вірусних генів та аналітичну систему на основі штучного інтелекту.
Сподіваємося, така технологічна підтримка допоможе Китайським вченим якнайшвидше запобігти епідемії.

Досконалий "великий брат"
Системи стеження за громадянами Китаю - це вже давно не секрет. Неймовірна кількість камер спостереження з системою розпізнавання осіб, робило неможливим спроби сховатися від влади. Можна багато говорити про етичну сторону стеження і захисту приватного життя, але відчайдушні часи вимагають відчайдушних заходів.


Китайський уряд закликав розробити технології віддаленого спостереження і виявлення хворих. У відповідь на заклик, китайські технологічні компанії навперебій почали пропонувати власні розробки.


Однією з таких компаній стала Megvii. Розробник надав новий спосіб визначення людей з підвищеною температурою. За допомогою тепловізора програма здатна ідентифікувати потенційно заражених людей. Компанія Zhejiang Dahua продемонструвала схожу систему відеоспостереження, але замість тепловізора використовується більш точна інфрачервона камера.


Ще один китайський розробник Baidu запропонував владі технологію безконтактного визначення температури на основі ІІ. Ця технологія вже використовується на Залізничних станціях Пекіна.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що компанія Samsung запатентувала купу цікавих технологій для Samsung Galaxy Note 20. Девайс покажуть публіці вже до кінця літа 2020 року.

Як повідомляв Знай.uа компанія Apple готується до виробництва компактних бюджетних бездротових навушниках. Правда, про дату виходу і ціну поки немає ніяких подробиць, так що залишається тільки чекати.

Також Знай.uа повідомляв, що смартфон OnePlus 8 вперше засвітився на живих фото. Тепер користувачі можуть розглянути девайс з усіх боків. Розташування камери залишається таким же, як у OnePlus 7T.