Ваш син, брат, донька, хлопець годинами сидить за комп'ютером, витрачає купу часу на зміну форми свого гравця, або голосно кричить на всю кімнату, якщо не вбив "ворога" чи не роздавив танчиком?

Тоді ви добре знаєте, що таке "геймери" на власному досвіді. Більшість батьків, помічаючи за своїми дітьми надмірну увагу до ігор, починають панікувати і різними методами витягувати підлітків на вулицю, сваряться і не можуть знайти спільну мову. Чи так усе страшно насправді? Розберемо спочатку негативні сфери впливу.

Комп'ютерні ігри, скріншот: YouTube
Комп'ютерні ігри, скріншот: YouTube

Ігри шкодять психіці - правда чи міф?

Багато комп’ютерних ігор містять в собі сцени насильства. І дитина, граючи в них, поринає у світ, де він досить натуралістично розкриває ворогам животи або розстрілює людей в упор. Існує побоювання, що при цьому він звикає до виду крові та трупів, і переносить агресію і спокійне ставлення до насильства в реальне життя.

Якщо брати до уваги цілу низку дослідів, то повністю виникнення агресії внаслідок ігор іще не доведено. Але батькам варто зрозуміти, що існує велика кількість ігор, котрі навпаки розширяють світогляд.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Залежність і соціальна ізоляція

Навіть цілком невинна і проста комп'ютерна гра може захопити не на жарт, що вже там говорити про стратегії і MMORPG (багатокористувацьких онлайнових рольових іграх). Відомі випадки, коли захопившись "прокачуванням" свого персонажа у віртуальному ігровому світі, гравці забували про сон та їжу.

Ви, певно, й самі помічали, що для людини, яка постійно грає, практично нічого не існує навколо - ні реальних друзів, ні інших захоплень. Є лише монітор і віртуальна реальність, де можна бути "героєм" навіть якщо насправді ти зовсім не такий.

Геймери, скріншот: YouTube
Геймери, скріншот: YouTube

Варто також зазначити, що деякі любителі онлайнових багатокористувацьких ігор не тільки відмовляються заради них від спілкування з іншими людьми, повноцінного відпочинку та багатьох інших радощів життя, але і навіть витрачають на них чималу частину своїх зароблених грошей. Донат - тобто покупка за реальні гроші внутрішньоігрових бонусів, предметів, навичок і тому подібного, часом серйозно відбивається на стані гаманця геймера.

Яка користь від комп'ютерних ігор?

Швидка реакція - згодиться у різних життєвих обставинах, в тому числі у небезпечних ситуаціях, котрі загрожують здоров'ю). Також ігри розвивають дрібну моторику рук (часто саме ці навички з певних причин недостатньо опрацьовуються у школі та вдома).

Комп'ютерні ігри, скріншот: YouTube
Комп'ютерні ігри, скріншот: YouTube

Розвиток інтелекту - деякі види ігор, наприклад стратегії, вчать грамотному плануванню. У них для того, щоб перемогти, недостатньо просто вчасно натискати на кнопку - потрібно продумати всі варіанти, і крок за кроком досягати намічених цілей.

Нові знання - світова історія, деталі двигунів та зброї, симулятори швидкості - усе це йде на користь загальному розвитку, якщо у цьому детально розібратися. Чим не "жива енциклопедія"?

Знімає стрес - наприклад зараз, в умовах карантину, важко відволіктися від негативних думок. Паніка у соціальних мережах, люди, які нав'язують свою точку зору та комплекси - від всього цього можна розслабитися під час ігор. Головне, не зловживати ними.

Як варіант для батьків, можна таким чином зблизитися зі своєю дитиною. Поцікавтеся, чому саме ту чи іншу гру обирає, які позитивні сторони у ній знаходить. Можете пограти кілька разів разом, тоді краще зрозуміти, чого не вистачає у реальному житті і компенсувати втрачене.

Нагадаємо, українська бабуся стала новим чемпіоном Counter-Strike. Пенсія в Україні це не завжди вирок, можна навіть в "стрілялки" поринути з головою

Як повідомляв Знай.ua, гра Metro: Exodus допомогла хлопцю зробити пропозицію своїй дівчині

Також Знай.ua писав, що Sony зареєструвала патент на "Платформу для аналізу внутрішньоігрових ресурсів". Дана технологія покликана допомогти гравцям долати складні моменти проходження, радячи обзавестися потрібними ресурсами