Новий аналіз даних з космічного корабля НАСА “Кассіні” допомогло знайти пояснення того, що ж нагріває верхні шари Сатурна і, можливо, інших газових гігантів: полярні сяйва на північному і південному полюсах планети. Електричні струми, викликані взаємодіями між сонячними вітрами і зарядженими частинками від супутників Сатурна, розпалюють полярні сяйва і нагрівають верхню атмосферу.

Космос, фото Pixabay
Космос, фото Pixabay

Робота, опублікована сьогодні в журналі “Природна астрономія”, є найбільш повним поки відображенням як температури, так і щільності верхньої атмосфери газового гіганта - області, яка погано вивчена.

“Розуміння динаміки дійсно вимагає спільного погляду. Цей набір даних - перший випадок, коли ми змогли поглянути на верхню атмосферу від полюса до полюса, а також побачити, як температура змінюється з глибиною”, - сказала Зара Браун, провідний автор дослідження. і аспірант місячно-планетарної лабораторії Університету Арізони.

Створюючи повну картину того, як тепло циркулює в атмосфері, вчені розуміють, як авроральные електричні струми нагрівають верхні шари атмосфери Сатурна. Глобальна система вітру може розподіляти цю енергію, яка спочатку знаходиться біля полюсів в екваторіальні області.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Космос, фото: Pixabay
Космос, фото: Pixabay

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше.

Нагадаємо, що компанія BMW випустила серію настільних ігор для тих, хто хоче весело провести з сім'єю час. Безкоштовні ігри і на офіційному сайті компанії їх можна скачати роздрукувати на папері.

Як повідомляв Знай.uа, Steam показали, чим займаються геймери. Компанія знову побила рекорди за популярністю. Одночасно в бібліотеку відеоігор заходять мільйони геймерів.

Також Знай.uа повідомляв, що компанія Asus використовує передову технологію для своїх процесорів. Відомо, що рідкий метал допомагає знизити температуру нагрівання процесора, правда, ця технологія в новинку на ринку чіпсетів для пристроїв.