Вчені з Японії виявили в метеориті, який впав на Землю з Марса, органічні сполуки, в яких міститься азот. Це доводить, що колись на Червоній планеті могло існувати життя — азот є невід'ємною складовою всіх життєвих процесів. Про знахідку повідомляється в Nature Communications.

Вони досліджували метеорит, який відколовся від Марса близько 16 млн років тому і його знайшли в Антарктиді в 1984 році.

ALH84001 містить вуглецеві сполуки, які, на думку вчених, сформувалися з солемістких рідин на Марсі близько 4 млрд років тому.

Марс, фото Pixabay
Марс, фото Pixabay

Через те, що метеорит був на Землі невизначений час, було важко визначити, що саме на ньому є марсіанське, а що – земне походження. Однак завдяки новим технологіям японські учені змогли це зробити.

"В ранні періоди історії Сонячної системи Марс, швидше за все, був засипаний значними кількостями органічної речовини, наприклад з метеоритів, комет і пилових часток з високим вмістом вуглецю", - пояснює вчений Токійського технологічного інституту Ацуко Кобаяші, який брав участь у дослідженні.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, NASA відправить на вивчення Марса космічний вертоліт, озвучено дату запуску.

Як повідомляв портал Знай.uа, NASA вибрало найкращі фото Землі, мурашки по шкірі.

Також портал Знай.uа писав, що "Hubble" зняв розпад яскравої комети, рідкісне видовище.